Kunst Anno NU | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Kunst Anno NU

Stoa. Stoa.
van Julie Dautel Eclectisch
Loading admin actions …

Kunst anno nu is kleurexplosief, grijpt terug op de traditie en werpt een blik vooruit in de toekomst. In de twintigste eeuw stonden de grote kunststijlen centraal, zoals het impressionisme, primitivisme, expressionisme en constructivisme. Tegenwoordig grijpen kunstenaars terug op deze moderne stijlen, ze laten zich door deze stijlen inspireren en destilleren er spannende nieuwe kunst uit.

Oerbeelden en archetypen

De menselijke cultuur wordt op vele gebieden gekenmerkt door archetypen, zoals de held, de oermoeder en de schurk. Deze archetypen zijn nergens zo duidelijk te zien als in de verhalen van de mens. Denk maar eens aan een film die recent gezien hebt, waarschijnlijk vallen ze je wel op. Ze spelen ook een rol in hoe we over de wereld en andere mensen denken, want mensen denken in verhalen. Ook in de kunst zie je deze archetypen terug. De kunstenaar heeft de oermoeder verbeeld door middel van de rode sculptuur die boven te zien is. En je ziet dat het werk zeer levendig oogt. Als je  houdt van historie en van beelden waarmee je teruggaat naar de bronnen van ons mens zijn, namelijk de bouwstenen van onze cultuur, onze verhalen, die ons mens zijn karakteriseren, dan is zo´n archetypisch beeld een geweldig kunstobject binnen je interieur.

Oermooi

Aardewerken potten bestaan al duizenden jaren en zijn de eerste tekenen van de menselijke beschaving. Hoewel het concept van de pot oeroud is, heeft het ook in onze tijd nog zeggingskracht en praktische toepassing. Het werk wat je nu op de foto ziet is gloednieuw, maar zo lijkt het niet. De antraciet kleur achter de pot brengt de aardekleur sterk naar voren. Het is alsof de kunstenaar het werk gemaakt heeft om rust in je interieur uit te laten stralen. Waarom straalt het eigenlijk die rust uit? Dat blijft een mysterie.

Variatie in Eenvoud

Ook wanneer je werkt met eenvoudige vormen kun je een grote diversiteit bereiken. De kunstenaar schept er kennelijk genoegen in om zijn kleurenpalet rustig te houden, maar het kleur verschil tussen potten en achter- en ondergrond is opvallend. Deze werken zouden niet misstaan in een serre waarin heerlijk banken en stoelen staan. Vanwege hun bescheiden vorm zijn deze kunstwerken eigenlijk in diverse interieurs te integreren. Duizenden jaren oud en nog steeds modern, dat is pas retro!

Pop Art

vers fruit: modern  door binnenruimte, Modern
binnenruimte

vers fruit

binnenruimte

Ken je die bekende album hoes van de Amerikaanse band The Velvet Underground met die beroemde banaan er op? Dat kunstwerk is gemaakt door Andy Warhol, die de kunst en het alledaagse leven liet samenvloeien. Hij schilderde ook een series schilderijen waarop een blik tomatensoep te zien is. Erg alledaags niet? Veel van wat we tegenwoordig aan kunst zien, waarop zo'n banaal of alledaags onderwerp staat, zou waarschijnlijk niet hebben bestaan zonder Andy Warhol. Het werk wat je hier ziet lijkt het onderwerp van de banaan ontleent te hebben aan dat bekende werk van Warhol. Dit wand paneel hangt in een fruitwinkel in Rotterdam, maar dat wil niet zeggen dat iets dergelijks niet in een interieur mag hangen. Want dat bepaal je natuurlijk zelf. Toegegeven, het is wel voor mensen met een excentrieke smaak,  maar als iedereen bloemetjes behang op de muur heeft, wordt de wereld wel erg saai.  

Collage Schilderij

In de twintigste eeuw had je het constructivisme, dat zich onder andere kenmerkte door het gebruik van stukjes uit verschillende bronnen, zoals kranten, boeken en foto's. Met deze stukjes werd dan een nieuw werk gemaakt. Het maken van een collage hebben we allemaal wel eens op school moeten doen en vaak was dat leuk. Die vrolijkheid zie je in dit schilderij. Het is net een collage dit schilderij, zoals die struiken daar vooraan op het witte vlak liggen en die schotel daar op de palmboom. Het lijkt wel of die figuren, auto´s en huizen uitgeknipt en opgeplakt zijn. Maar als je goed kijkt dan heeft het werk ook wat digitaals. Het paarse dak van het flatgebouw aan de rechterkant lijkt wel met Paint (het computerprogramma) ingekleurd. De kunstenaar lijkt toespelingen te maken op het constructivisme, maar ook op de hedendaagse digitale kunst. Dit werk is een bijzondere eend in de bijt en brengt zeer veel vrolijkheid in je interieur. Kinderen blijken dit soort werken ook erg leuk te vinden

Home Deco Assemblage

Hoe leuk is het om gevonden objecten, prullaria en andere ogenschijnlijke nutteloze zaken in te zetten voor je eigen kunstproject. Het idee is heel eenvoudig: neem een witte muur, verzamel prullaria, het liefste van verschillende soorten materialen en arrangeer het geheel leuk. Je hebt al snel een eigen kunstwerk te pakken. Dit werk is redelijk chaotisch, met hier en daar een klein beetje orde, zoals die drie potloden rechtsboven. Je kunt je eigen werk natuurlijk wat meer symmetrisch maken, maar dat kun je zelf het beste inschatten. Het werk biedt wel een leuk overzicht van de objecten die wij mensen uit de eenentwintigste eeuw zoal door onze handen laten gaan.

Tekenen in de Tijd

van Bes Art Industrieel

De schaduw op de muur is deel van het kunstwerk. Het werk is een soort machine die nergens toedient, het tandwiel draait niet en de houten wieken vangen geen wind. Het is een autonoom werk, het heeft geen nut en wanneer het verlicht wordt, heeft het een geweldig aura. De ruwe muur gaat een interessante interactie met dit kunstwerk aan. Dit samenspel geeft het interieur een historisch karakter. Is deze sculptuur een oeroud teken? Het werk lijkt op een spinnewiel, maar ook op een primitieve klok. Eigenlijk kan het van alles zijn, en dat is ook zijn kracht. 

Voor meer kunst in huis kun je ook hier kijken naar coole design producten met bijzondere functionaliteit!

Wat vind jij van deze eigentijdse kunst? Iets voor jou? Laat je stem horen bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!