homify 360°: Advocates Close in Edinburgh | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

homify 360°: Advocates Close in Edinburgh

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Advocate's Close van morgan McDonnell
Loading admin actions …

Bouwen in een historische stad als Edinburgh is altijd een heikel punt: vooral als het ontwerp negen monumentale woningen in de plannen moet betrekken. Maar, het resultaat is dan ook een met prijzen bekroonde constructie dat veel lof en respect opleverde voor het verantwoordelijke architectenbureau Morgan McDonnell dat aan het begin van deze maand de felbegeerde Rias Award 2014 en de Scottisch Property Awards 2014 uitgereikt kreeg. Het bureau ontving voor dit 45-miljoenenproject £25.000 en een gouden medaille bij de prijsuitreiking in Edinburgh.

De jury was vooral onder de indruk van de zorgvuldigheid en doordachtheid dat de eigentijdse en historische architectuur in het ontwerp van Advocates Close samenbracht. Daarnaast prees de jury de positieve ontwikkeling die modernisering met zich meebrengt en een frisse wind door de historische straten van Edinburgh doet waaien.

In de planning werden negen monumentale woningen geïntegreerd en hebben allemaal verschillende functies zoals kantoren, winkels en woonruimten. Deze mix omvat de eerste Motel One in Groot Brittannië, 50 appartementen, restaurants, kantoren, bars en cafés. Deze openen naar de rustige Schotse straten en vullen de omgeving met leven. Wij laten jullie vandaag dit project van verschillende kanten zien om het heel bijzondere karakter van de unieke architectuur met jullie te delen.

Buitengewoon uitzicht

Advocate's Close van morgan McDonnell
morgan McDonnell

Advocate's Close

morgan McDonnell

De oude binnenstad van Edinburgh telt een bijna 500 jaren oude geschiedenis dat nu is aangevuld met eigentijdse architectuur. Hier zien we het aanzicht van de oude stadskern waaruit de zwarte façade van de nieuwbouw naar voren komt en door de warme, houten toevoegingen geaccentueerd wordt. Er is zo een sterke vermenging van volumen ontstaan. In verschillende delen van deze stadskern treden de moderne façaden naar voren en veroorzaken een spannende wisselwerking tussen het oude en het nieuwe dat het nieuwe Schotse stadsbeeld nu kenmerkt.

De structuur

Advocate's Close van morgan McDonnell
morgan McDonnell

Advocate's Close

morgan McDonnell

Op deze buitengewone locatie is deze ongeveer 184 m² beslaande gebouw opgericht dat een variatie aan functies biedt. Het complex is zo ontworpen dat twee orthogonale blokken, die in een rechte hoek ten opzichte van elkaar staan, over twee verdiepingen opgestapeld liggen. Op de begane grond zijn de ingang, de receptie, een conferentiezaal en de serviceruimten. Langs een nieuw gecreëerd voetpad is het gebouw te bereiken.

Patio

Advocate's Close van morgan McDonnell
morgan McDonnell

Advocate's Close

morgan McDonnell

Traditionele structuren vinden zich in deze omvangrijk gebouwde architectuur weer terug. Hier is een ouderwetse hof ontstaan, die van vier kanten begrensd wordt door compleet moderne architectuur. De eigentijdse façades omvatten zo in traditionele vorm een verder totaal gemoderniseerde omgeving in het centrum van de oude stad.

Herstelde traditie

Advocate's Close van morgan McDonnell
morgan McDonnell

Advocate's Close

morgan McDonnell

Een schilderachtige pub is bij de High Street betrokken en is gebouwd in de gerenoveerde ruimte van de begane grond waar vroeger een stookruimte was. Nu is de bar een van de meest populaire pubs in de oude stad. De gevel is vol trots deel van het heersende stadsbeeld. Details zoals de houten deuren die fungeren als luiken onderstrepen deze charme. Met zorg is de straat langs deze oeroude façade vernieuwd en vormt de verbinding tussen oud en nieuw door het gebruik van nieuwe maar rustieke natuurstenen tegels.

Het interieur van de pub

Advocate's Close van morgan McDonnell
morgan McDonnell

Advocate's Close

morgan McDonnell

Binnen in de bar maken de industriële verlichting en de bakstenen muren de stedelijke stijl van het bouwwerk compleet. Maar met meer dan 200 whisky's en regionale Schotse gerechten is deze pub een bezoek op ieder moment van de dag waard.

Gevelontwerp

Advocate's Close van morgan McDonnell
morgan McDonnell

Advocate's Close

morgan McDonnell

Hier onthullen we een zijaanzicht dat laat zien hoeveel er aan het oude aanzicht veranderd is. De grafische lijnen onderbreken het traditionele en sierlijke oude imago van de stad en stralen dankzij deze reconstructie een heel andere sfeer uit. De materialen zijn hierbij bewust gekozen om de moderne delen te onderscheiden van de oude stenen muren en zo een levendige en frisse toevoeging te vormen aan de oude stad.

Appartementen

Advocate's Close van morgan McDonnell
morgan McDonnell

Advocate's Close

morgan McDonnell

Naast de commerciële en industriële gebouwen zijn ook privéwoningen betrokken bij de transformatie. De traditionele basis waarop de moderne aanbouw is gerealiseerd is nog duidelijk zichtbaar en wordt aangevuld en in contrast gesteld door de moderne inrichting en meubilering.

Zo is bij iedere stap en op ieder moment rekening gehouden met de oude, traditionele geschiedenis van dit stadsdeel maar zonder angst voor vernieuwing en modernisering. Zoals we bij het stadsaanzicht hierboven hebben kunnen zien is een bijzondere moderne toevoeging aan het oude plaatje gemaakt zonder het aangename uitzicht te storen of in waarde te doen verminderen. Integendeel: Edinburgh is nog nooit zo populair geweest…

Voor meer stadsbeeld veranderende bouwwerken kun je hier lezen over spectaculaire architectuur in eigen land: de Markthal Rotterdam.

Wat vind jij van deze renovatie, vernieuwing en aanbouw in het oude stadsdeel van Edinburgh? Deel je mening hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!