Schuine wanden: zo maak je d'r iets van! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Schuine wanden: zo maak je d'r iets van!

larapappers larapappers
Scandinavische studeerkamer van ZR-architects Scandinavisch
Loading admin actions …

Bij veel woningen gaat een deel van de woonruimte verloren; de ruimte onder een schuin dak of onder een schuine wand. Vaak stoort deze ruimte; het wordt al snel een rommelplek of er wordt eenvoudigweg niets mee gedaan. Dit kan anders! Ook van deze ruimtes kun je gretig gebruik maken; maak bijvoorbeeld van een zolder jouw ideale studeerkamer of zorg voor een extra opbergplek.

Less is more

Bij een ruimte onder een schuin dak of onder een schuine wand hoeft er meestal niet groots uitgepakt te worden. Met een aantal decoratieve elementen en de juiste meubels wordt dit gedeelte in één klap bij de ruimte betrokken. 

Het vinden van de juiste decoraties en meubels kan echter een hele kunst zijn. De wand wijkt namelijk vaak zó af van de rest van de ruimte, dat het soms erg moeilijk lijkt om deze  bij de ruimte te betrekken. Gelukkig kan er bij complexe ruimtes ook hulp worden ingeroepen van bijvoorbeeld een interieurontwerper. Deze helpt jou om met de juiste decoratie en de juiste meubels van een complexe ruimte een gezellige en rustgevende woonruimte te maken.

De ideale studeer- of werkkamer

Vaak is het creëren van de ideale studeer- of werkkamer lastig; er moet ruimte in huis voor worden gemaakt. Een hele ruimte benutten voor de studeer- of werkkamer is meestal teveel gevraagd, maar jouw studeer- of werkplek onder laten sneeuwen door het overige meubilair van een bepaalde ruimte is ook niet de juiste oplossing. 

Een zolderruimte met schuine daken wordt al snel vergeten, want hoe maak je van deze ruimte een prettige woonruimte? Met de juiste inrichting maak je ook van een zolder de perfecte studeer- of werkkamer; een ruimte waar jij jouw rust en concentratie kunt vinden. Denk bij het inrichten van deze ruimte aan de volgende tips; plaats het bureau niet te dicht tegen de wand (zodat je je vrij kunt bewegen), richt de ruimte minimalistisch in (de ruimte zier al snel 'vol' uit door de schuine daken) en zorg voor een zitplek die naar het raam gericht is (zodat je van het daglicht kunt genieten).

Onder de trap

Shawfield Street Klassieke studeerkamer van Ardesia Design Klassiek
Ardesia Design

Shawfield Street

Ardesia Design

Ook de ruimte onder een trap (denk aan de gang, de hal en het trappenhuis) of onder een andere schuine oppervlakte kun je goed benutten. Indien jouw woning geen zolder heeft, of indien de zolder al in gebruik is, kun je ook hier jouw ideale studeer- of werkkamer creëren. 

Je hebt niet meer nodig dan een bureau, een stoel en het juiste licht (kies voor een warm licht omdat de ruimte meestal aan de donkere kant is). Denk ook bij de keuze voor een werkkamer onder een trap aan de juiste bekleding van de trap; een trap van hout kan lawaaierig zijn indien de trap vaak gebruikt wordt. Een trap bekleed met tapijt dempt daarentegen het geluid.

Extra opbergplek

De ruimte onder een schuin dak of onder een schuine oppervlakte kun je natuurlijk ook goed benutten als een extra opbergplek. Een boekenwand, een kleding- of ladekast of planken waar jij jouw curiositeiten op tentoonstelt; deze ruimte hoeft niet verloren te gaan en kan daarentegen extra sfeer in het interieur met zich mee brengen. Voor meer opbergtips onder schuine daken lees je dit Ideabook!

Bijzondere decoratie

Totaal interieurontwerp stadsboerderij uit eind 1800 Scandinavische studeerkamer van homify Scandinavisch
homify

Totaal interieurontwerp stadsboerderij uit eind 1800

homify

Niet alles in huis hoeft een praktische functie te hebben, het oog wilt namelijk ook wat! Daarom lenen ruimtes onder een schuine oppervlakte zich goed voor decoratieve doeleinden. Plaats een mooie bloemenvaas met prachtige bloemen onder een trap, of stapel die antieke koffers op elkaar en creëer zo een stijlvolle sfeer. Dit is een natuurlijke win-win-situatie; een verloren ruimte wordt in gebruik genomen en de sfeer en stijl in huis krijgen een upgrade!

Extra licht

Totaal interieurontwerp stadsboerderij uit eind 1800 Scandinavische studeerkamer van homify Scandinavisch
homify

Totaal interieurontwerp stadsboerderij uit eind 1800

homify

Ook kun je overwegen om in plaats van met meubels het verschil te maken, licht zijn werk te laten doen. Een raam plaatsen in een schuin dak zorgt ervoor dat de ruimte tot leven komt en daardoor is het veel makkelijker om de ruimte in gebruik te nemen. Plotseling zou die ruimte toch wel eens de ideale studeerkamer kunnen zijn, of wellicht kan de ruimte worden omgetoverd in een prettige slaapkamer. 

Het plaatsen van een raam is natuurlijk een investering, maar wel een investering die er op de lange duur voor zorgt dat een verloren of rommelige ruimte nieuw leven ingeblazen krijgt. Je krijgt er dan ook letterlijk meer woonruimte voor terug. Denk vooraf goed na over waar het raam geplaatst moet worden; houd bijvoorbeeld rekening met de functie van de ruimte, wordt het een slaap-, studeer- of toch een speelkamer? Waar komt het bed, de kast of het bureau te staan? 

Wij hebben je meerdere opties laten zien voor ruimtes met een schuin dak of een schuine wand, gebruik de filter op onze website om meer inspiratiefoto's te bekijken die bij jouw stijl en smaak passen. Succes!

Ben jij geïnspireerd om jouw zolder of een ruimte onder een schuine oppervlakte in gebruik te nemen? Wat is jouw favoriete tip?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!