Moderne stoelen en fauteuils naar Nederlands design

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Zitten doe je om uit te rusten, vanuit een comfortabele houding te praten, te lezen, tv te kijken, te eten en nog veel meer. Voor al deze verschillende activiteiten zijn andere houdingen ideaal: om uit te rusten of tv te kijken lig je misschien graag onderuit maar bij het eten of aan het bureau zit je juist een beetje rechtop. Dit verklaart dan ook de vele verschillende modellen en vormen stoelen, fauteuils, banken en andere zitmeubels. Maar niet alleen qua vorm en functie is er een grote variatie aan meubilair om je in comfortabel te maken: stijl is voor ons minstens zo belangrijk. Want naast een prettige zitplaats willen we tenslotte ook iets hebben om naar te kijken: een meubel dat in ons interieur past en alle blikken vangt ook als er niemand in zit. De Nederlandse design experts van homify hebben zich dan ook in hun ontwerpen laten leiden door vorm en functie maar met een extra oog voor stijl. Bekijk hier het werk van 3 Nederlandse design bureaus en laat je verrassen door de bijzondere en moderne designs van Neil David, Véronique Baer en Scholten & Baijings.

Neil David – F2 fauteuil

De meubeldesigns van Neil David staan vooral bekend als eenvoudig en iconisch. Wat dit precies betekent zien we gelijk bij deze F2 fauteuil. De eenvoudige, lichte lijnen vormen een simpel en elegant design dat qua stijl toch veel indruk maakt. Ook aan functie is gedacht, want deze fauteuil is niet alleen bijzonder stijlvol, maar ook uit goede materialen opgebouwd: massief essenhout en een hoes uit één stuk zorgen voor een stabiel frame en een variatie aan zittingen. Deze fauteuil is namelijk in vele combinaties kleuren, lakken en beitsen te krijgen en past zo gegarandeerd in ieder interieur.

Neil David – Cheers

In een compleet ander design zien we hier, ook van de hand van Neil David, een rechte stoel die bijvoorbeeld uitstekend geschikt is voor de eetkamer, bureau of vergadertafel. Ook hier zien we eenvoud en stijl samengaan dankzij de simpele lijnen en de subtiele verwijzingen naar bekende stoelvormen zoals de welbekende houten barstoelen. Het zwarte stalen frame van de Cheers stoel (dat natuurlijk onmiddellijk doet denken aan de gelijknamige Amerikaanse tv-serie dat zich in een bar afspeelt) ondersteunt twee massieve essenhouten delen die de zitting en de rug met armleuningen vormen. Ook deze stoel is in verschillende kleuren en beitsen te krijgen en zorgt met stijl ook voor simpel gemak.

Véronique Baer – Bounce

Deze objecten zijn niet alleen bijzonder mooi, maar hebben ook een functie: om in neer te ploffen. Deze sculpturen van schuim zijn met stevige maar vooral flexibele stof bedekt waardoor de bekleding niet alleen met het schuim mee kan vormen maar ook dit bijzondere karakter krijgt. Door de perfect symmetrische vorm kun je vanuit iedere richting op deze stoelen en kruk zitten zonder aan ondersteuning in te leveren. Hiermee heeft de ontwerpstudio ProductOntwerp – Veronique Baer een geheel nieuwe interpretatie van de stoel ontwikkeld dat een verrassend, sterk en eenvoudig productlijn heeft opgeleverd.

Véronique Baer – Anton, Christine en Olaf

Hoe deze fascinerende serie zitmeubels precies functioneert zien we hier. Anton (de grootste van de drie) vormt bij het zitten direct een complete en comfortabele eenheid van zitting en leuning waarin vanuit iedere richting ontspannen kan worden. Christine, de lagere variant in een prachtige, lichtgele kleur vormt een iets actievere zit met een overvloed aan zachtheid en comfort dankzij de ruime hoeveelheid schuim waarmee het gevuld is. De kruk, genaamd Olaf, is de kleinste van de drie en vormt een bijzonder aangename kruk dat er daarnaast ook nog fantastisch uitziet. Met deze drie ontwerpen laat Véronique Baer zien dat de vorm van een stoel helemaal niet vastligt in zitting en leuning die in een grotere of kleinere hoek met elkaar verbonden zijn. Een stoel of kruk kan dus ook een groot en zacht volume zijn dat zich pas aanpast als je je erin neer laat zakken en zonder inzittende zelfs een prachtig kunstobject in huis vormt.

Scholten & Baijings – Dot Chair

Foto: © Inga Powilleit

Als derde ontwerp hebben we gekozen voor de originele stoellijn van Scholten & Baijings, een internationaal bekend en bekroond design duo dat bekend staat om hun aandacht voor handwerk boven digitaal design en wiens producten de wereld over verzameld en tentoongesteld worden. Hier zien we een voorbeeld van hun creativiteit in de vorm van de Dot Chair. Deze slanke en eenvoudige stoelen hebben een bijzonder extraatje, in de vorm van de geperforeerde zitting. Deze zitting is vervolgens in verschillende variaties gecombineerd met een frame tot drie verschillende producten: twee stapelbare meubels met of zonder armleuning gebaseerd op slank, gepoedercoat staal en een versie met ronde houten palen als poten die de stoel een iets zwaarder maar ook warmer uiterlijk geven en deze stoel plotseling geschikt maakt voor een knusse woonkamer.

Scholten & Baijings – Geperforeerd

Foto: © Inga Powilleit

Hier zien we hoe de meer dan 1300 gaatjes in iedere plastic zitting van iedere stoel geboord worden. De kleine gaatjes geven deze stoel haar karakteristieke uiterlijk en haar naam, maar ook een heel ander gevoel. Door het licht dat nu door de zitting kan spelen lijkt het meubel nu ook transparant terwijl de variatie aan grootte van de gaatjes dynamiek en speelsheid aan het design toevoegen. Naast groot gemak bij het zitten (de perforaties zorgen ook voor een prettige zit op het plastic vlak) is zo voor stijl maar ook functie gekozen, want bij gebruik buiten zorgen de gaatjes ook nog voor een praktische afvoer van regenwater. Met deze eenvoudige maar spectaculaire toevoeging aan het verder Scandinavisch aandoende design hebben Scholten & Baijings een organische en moderne meubelcollectie samengesteld dat hun grote naam eer aandoet.

Na deze grote variatie binnen de moderne meubels naar Nederlands design die we hier hebben laten zien kunnen we concluderen dat er nog veel te ontwerpen valt op het gebied van zitmeubels: de variatie lijkt eindeloos, en we zijn benieuwd wat we in de toekomst van deze 3 fantastische ontwerpbureaus uit Nederland zullen zien!

Voor meer prachtig en bijzonder design van Scholten & Baijings kun je hier verder kijken naar hun andere designer producten voor in huis.

Welke van deze stoeldesigns zou jij wel in huis willen halen? Deel je stem bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!