homify 360°: Een Italiaanse villa met Nederlands tegeldesign

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

In Jesolo, een stadje vlak bij de welbekende Italiaanse waterstad Venetië, ligt een villa ontwerp van de hand van JM Architecture. Dit bijna volledig met wit gekleurde tegels bedekte ontwerp heeft een aantal heel bijzondere eigenschappen die we vandaag met jullie willen delen. Niet de minste daarvan is het gebruik van het tegeldesign en keramiek werk van Mosa, een Nederlandse expert op het gebied van tegels en keramiek uit Maastricht. Lees hieronder verder en bekijk de prachtige beelden van de Lido Pool Villa.

Het begin

Jesolo Lido Pool Villa:  Muren & vloeren door Mosa
Mosa

Jesolo Lido Pool Villa

Mosa

De eigenaren van deze luxueuze mediterrane woning gaven de ontwerpers twee opdrachten: de woning moest onderhoudsvriendelijk zijn en een buitenruimte hebben. Hout moest zoveel mogelijk vermeden worden, op de constructie van het huis na, en de woning moest zo ruim mogelijk opgezet worden maar op de betrekkelijk kleine 550 m² ook 3 slaapkamers en een royale tuin bezitten. Ondanks de bijna onmogelijk lijkende tegenstellingen in deze opdracht is het architect Jacopo Mascheroni gelukt om een ruime, open sfeer te creëren in het gehele huis en de royale tuin met zwembad eraan toe te voegen. Het geheim: de Quartz collectie van Mosa keramiek.

Mosa

Jesolo Lido Pool Villa:  Muren & vloeren door Mosa
Mosa

Jesolo Lido Pool Villa

Mosa

JM Architecture koos er in een heel vroeg stadium voor gebruik te maken van tegels van Mosa, een Nederlandse producent van keramische wand- en vloertegels en de ster van dit villa ontwerp. Mosa, met meer dan 130 jaar ervaring, is een tegelproducent gebaseerd in Maastricht dat niet alleen bijna anderhalve eeuw aan expertise en kennis heeft opgedaan maar dit ook toepast in steeds weer vernieuwende tegeldesigns voor muren, vloeren, gevels en terrassen: dit alles levert het bedrijf onvermoeid in dertig landen verspreid over vier continenten.

Een tweede huid

Jesolo Lido Pool Villa:  Muren & vloeren door Mosa
Mosa

Jesolo Lido Pool Villa

Mosa

De hoge kwaliteit en esthetische niveau van het tegeldesign van Mosa leidde JM ertoe om als het ware een tweede huid van keramiek aan te brengen aan, in en om het huis. Zowel muren, vloeren als terras zijn compleet bedekt met Mosa tegelwerk waardoor een bijzonder open en onderhoudsvriendelijk maar ook verbazend warm en stijlvol design is ontstaan. Het doel was om een zo ruim en open mogelijk geheel te creëren: zowel binnen als buiten en is dankzij de ruime tegelvlakken en de lichte kleur en structuur van het materiaal met succes gelukt.

Eenheid

Jesolo Lido Pool Villa:  Muren & vloeren door Mosa
Mosa

Jesolo Lido Pool Villa

Mosa

Dankzij het overal doorlopende tegelwerk is een enkele, dynamische ruimte gevormd waar dankzij materiaal, vorm en kleur de binnen- en buitenwereld in elkaar overlopen en een aangenaam en licht geheel vormen. Hier zien we hoe dankzij de geheel openklappende glazen deuren en de tot op de vloer lopende ramen de woonkamervloer en het terras een geheel laten vormen dat door het egale tegeloppervlak versterkt wordt. Het gebruik van wit en crèmetinten voor de overige oppervlakken van deze ruimte zorgt voor een optimale weerkaatsing van de mediterrane zon en zorgt tegelijk voor koelte en luchtigheid in de gehele villa.

Tegels en design

Jesolo Lido Pool Villa:  Muren & vloeren door Mosa
Mosa

Jesolo Lido Pool Villa

Mosa

In deze afbeelding van de eethoek in dezelfde ruimte zien we hoe de architect voor eenvoudige, moderne en vooral lichte meubels gekozen heeft. Niet alleen versterkt dit het lichte en eenvoudige design van de gehele villa, maar laat het decoratieve werk aan de keramische vloeren en muren over. De kleur en structuur van de vloer krijgen zo ruim de gelegenheid een warm karakter aan de ruimte mee te geven en vormen tegelijkertijd een prachtige basis waartegen het moderne meubilair tentoongesteld wordt.

De toekomst

Jesolo Lido Pool Villa:  Muren & vloeren door Mosa
Mosa

Jesolo Lido Pool Villa

Mosa

Met het tegelwerk in deze villa, waarin kwaliteit en esthetiek beide hoog staan, heeft Mosa laten zien hoe zij een elementaire bijdrage kunnen leveren aan architectuur en design wereldwijd. Niet alleen nu maar ook morgen: Mosa maakt zich namelijk sterk voor het Cradle-to-Cradle principe, dat een bekende sustainability stroming binnen design en architectuur vormt. Bij Cradle-to-Cradle design wordt namelijk bij ieder ontwerp gelet op de milieubelasting van het product: van de herkomst van de individuele materialen tot de verwerking van het product als afval en alles daartussenin. Zo wordt een duurzaam product gecreëerd dat bij iedere stap in de levensloop een zo laag mogelijke belasting voor het milieu vormt. Niet voor niets is Mosa dan ook een meervoudig bekroonde producent van stijlvol, duurzaam en kwalitatieve tegelproducten die, zoals we bij deze villa aan de Adriatische kust hebben kunnen zien, een onmisbare toevoeging aan het palet van iedere architect vormt.

Wil je meer beelden zien en informatie lezen over dit prachtige project, gebouwd rondom schitterende tegelproducten? Lees dan verder over de Jesolo Lido Pool Villa.

Wat vind je van het gebruik van tegels in deze villa? Te veel, te weinig? Deel je mening bij de reacties hieronder.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!