Literatuur en Architectuur: Romantiek

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Voor sommigen zal de term “romantiek” misschien aan “de” romantische cultuurstroming doen denken, voor anderen zal dit woord beelden van rozengeur en maneschijn oproepen. Maar of je nu aan kunst en literatuur of aan je partner denkt, alle interpretaties komen terug op het idee van romance. In de romantische stroming die vanaf het eind van de 18e eeuw opkwam en die een reactie was op het hyper rationele tijdperk ervoor – de verlichting – werd juist de ervaring van de mens centraal gesteld en stond het menselijk denken (de ratio) juist op de laatste plaats. Zo kwam er veel aandacht voor emotie, intuïtie, spontaniteit en verbeelding wat dan ook sterk naar voren kwam in de beeldende kunst en literatuur uit die tijd. Maar, de connectie met romance, liefde etc. was er ook een belangrijk deel van: de naam romantiek is namelijk afgeleid van de middeleeuwse romantische verhalen (romances) waarin heel gewone mensen grote dromen van perfectie najagen; een beetje vergelijkbaar met onze eigentijdse romans. Natuurlijk is het woord “romantisch” tegenwoordig soms negatief bedoeld en betekent alles wat romantiek of roman heet ook gelijk “sentimenteel”. In de romantiek, en in de romances uit de middeleeuwen, barstte het natuurlijk wel degelijk van het sentimentele, maar dit werd nooit negatief beschouwd, maar juist als een positieve beoordeling van “wat goed voelt” en het nastreven van het volmaakte.

Na deze korte les over romantiek willen we je hier laten zien hoe prachtig en idyllisch romantische architectuur kan zijn: zelfs hedendaagse architectuur en renovaties kunnen een grote portie romantiek in zich herbergen, waarbij een bepaalde emotionele reactie en een beeld van het volmaakte wordt opgeroepen. Hoe dit werkt zien we hieronder in 6 voorbeelden van woningen en architectuur die zo uit een roman of romantische film gekomen lijken te zijn:

Heidi

Hier zien we als eerste een voorbeeld van een typische, traditionele en romantische idylle in de stijl van het jeugdboek Heidi. De romantische stijl van deze roman heeft misschien minder te maken met romantische liefde, maar des te meer met het volmaakte van de natuur en de alpen waar Heidi helemaal aan gehecht is. Toch kunnen we ons voorstellen hoe romantisch het zou zijn hier met zijn tweetjes te wonen, te wandelen door de wilde bloemen en de alpenweiden en 's avonds knus bij de open haard van de warmte en gezelligheid te genieten.

De renovatie van deze Alpenwoning heeft een bouwval omgetoverd in een klassiek en traditioneel resultaat dat perfect de romantiek van de omgeving reflecteert en ons doet vergeten in welke eeuw wij ons nu eigenlijk bevinden.

Jane Austen

klasieke Huizen door GHK Architects
GHK Architects

New Build Country House

GHK Architects

In een geheel ander formaat zien we hier een Engels landhuis dat direct doet denken aan de romans van Jane Austen. In gedachten kun je haar heldinnen over dit landgoed zien wandelen met een boek, van het uitzicht over de vijver met de zwanen genieten en dromen van de perfecte gentleman. Het verraste ons te horen dat dit landhuis een complete nieuwbouwwoning voorstelt dat de klassieke architectuur van Engeland perfect nagebootst heeft, maar binnen alle gemakken en vernieuwingen aangebracht heeft om het Engelse weer aangenaam buiten te houden!

Romeo & Julia

klasieke Huizen door 4D Studio Architects and Interior Designers
4D Studio Architects and Interior Designers

Historic House, Notting Hill, London

4D Studio Architects and Interior Designers

Hier zien we een historisch Brits huis dat in opdracht van de Zwitserse eigenaar compleet opgeknapt is tot een modern appartement. Hoewel dit typische stadsaanzicht in Londen te vinden is deed het ons direct denken aan de balkonscène van Romeo en Julia dat zich natuurlijk in Italië afspeelde. Toch kun je je voorstellen dat de Britse Shakespeare, bij het schrijven van dit typische romantische en tragische verhaal, een Londense woning als deze voor ogen gehad zou kunnen hebben. Op een balkon als deze voel je je direct als Julia die op haar geliefde wacht of met een serenade verrast wordt, zelfs met moderne verlichting en vervoersmiddelen voor de deur. Een koets zou hier niet mis staan…

The Sound of Music

klasieke Serre door Cannata&Partners Lighting Design
Cannata&Partners Lighting Design

Private Villa in French Riviera

Cannata&Partners Lighting Design

In een prachtig verlichte idylle als deze, met een romantische prieel en een prachtig uitzicht over het water zien we hier een klassieker op het gebied van romantiek. Waar kun je tenslotte beter je liefde verklaren dan op een plek als deze? Of dit nu zingend en dansend is, als in de Sound of Music, of comfortabel luierend in de schemering en de spectaculaire verlichting van de hand van Filippo Cannata: voor romantiek is al gezorgd.

Vicky Cristina Barcelona

Hoewel dit landelijke huisje in Rome staat is de stijl die van deze afbeelding afstraalt ontegenzeggelijk Zuid-Europees. Het zou zo een scène uit de film Vicky Cristina Barcelona kunnen zijn tijdens een rondrit door het platteland van Spanje. Hier kun je jezelf blootsvoets in de tuin zien zitten of werken en met een gitaar en een glas wijn 's avonds van gezelschap genieten terwijl je de romantische, mediterraanse sfeer in je opneemt.

Robinson Crusoe

En wat is er nu romantischer dan samen op een onbewoond eiland wonen? Zeker als dat in een spectaculair huis zoals hier afgebeeld kan. Dit huis in Rio de Janeiro staat misschien niet op een onbewoond eiland, maar wees eerlijk: wie wil dat nu echt? Het royale tropische ontwerp is in de vorm van een bloem gebouwd waarvan ieder blad naar de omgeving open staat. In de te grote hitte kun je je terugtrekken in de kern van het huis en van een romantische siësta genieten. In de koelere schemering of het donker kun je vervolgens een wandeling over het strand maken dat gewoon deel van de tuin vormt of met een caipirinha in de hand op het romantisch verlichte terras zitten en praten of stil van elkaars gezelschap genieten… Romantisch toch?

Zo blijkt dat romances niet alleen in de middeleeuwen plaats konden vinden, noch alleen in een ander historisch verleden, maar ook nu: in moderne architectuur, in de moderne wereld met alle moderne gemakken! En dat zonder dat er ook maar een kruimel romantiek bij verloren gaat… Nog niet uitgekeken op prachtige architectuur en spectaculaire huizen? Voor meer fantastische droomwoningen kun je hier verder lezen en vooral kijken naar onze top 10 mooiste droomhuizen!

Welke van deze 6 romantische huizen spreekt jouw sentimentele kant het meeste aan? Laat je stem horen bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!