Verlichting door Lasvit | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Verlichting door Lasvit

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
LASVIT van Lasvit
Loading admin actions …

Als we een woning of huis inrichten denken we in eerste instantie gelijk aan de meubilering, die ontegenzeggelijk voor het grootste deel van de comfort en behaaglijkheid in huis zorgt. Vaak richten we onze aandacht pas als laatste op de verlichting. Jammer, want met een optimale verlichting kun je een heel veel sfeer creëren. Naast het licht zelf dat uit de lamp schijnt speelt het design van de lamp ook een belangrijke rol in het vormgeven van een interieur. We willen jullie vandaag aan een Tsjechisch ontwerpbureau voorstellen dat lichtende kunstwerken ontwerpt die iedere ruimte in een betoverende sfeer hullen.

Lasvit is een vooruitstrevende ontwikkelaar en ontwerper van eigentijdse verlichting, architectuurglas, lichtinstallaties en met prijzen bekroonde lichtcollecties die in openbare gebieden en privéruimten over de hele wereld stralen. Het bedrijf is in 2007 in de Tsjechische Republiek door Leon Jakimic opgericht. Hij had de unieke visie een perfecte belevenis te creëren door een symbiose van licht, glas en design te creëren met zijn ontwerpen. Het traditionele en innovatieve vakmanschap van de Tsjechische glasproductie verenigt zich met de creativiteit en fantasie van de deelnemende beroemde designers tot precisie producten die dankzij de ervaren glasblazers een bijzonder hoge kwaliteit bereiken. Lasvit werkt voortdurend met wereldberoemde designers die een schat aan ervaring met het breekbare materiaal met hem delen. Deze kennis is onder andere opgedaan met designers als Arik Levy, Michael Young en Ross Lovegrove tot het ontstaan van adembenemende lichtinstallaties zoals hier te zien.

Ice

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

De wereldberoemde architect Daniel Libeskind heeft in samenwerking met Lasvit deze opvallende geometrische kroonluchter ontworpen. Door de hoge kwaliteit van het geblazen glas realiseert de constructie een enorme lichtkracht. Ice bestaat uit helder, kleurloos glas en is in individuele onderdelen in verschillende hoekige vormen geblazen. Vervolgens zijn de driehoekige geometrische vormen aan elkaar gepuzzeld en de vele modulaire elementen zorgen in een horizontale samenstelling voor een bijzondere structuur. Als stalactieten of ijspegels vangen de afzonderlijke delen van de lamp het licht en breken deze in willekeurige richtingen zodat de lamp op onvoorziene manieren glanst en de ruimte met afwisselend licht vult.

Frozen

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

De verzameling Frozen producten zijn door de overgang van water in ijs geïnspireerd. De stroperigheid van het materiaal op het moment waarop H2O een vaste toestand aanneemt is vergelijkbaar met de toestand van glas waarin het geblazen wordt. Het maken van een vast product uit een vloeibaar materiaal is een wezenlijk kenmerk van het glasblazen. Maxim Velčovský probeerde in zijn ontwerp deze eigenschappen van de materiële natuur te conserveren op het moment van overgang. Ieder stuk volgt zijn eigen, individuele proces van vervorming en is dan ook absoluut uniek. Het resultaat is een “ingevroren” glazen sculptuur dat op grond van de vele verschillende texturen, de spannende details, de gevormde bellen en de afwisselende dikten een unicum in design vormt.

Elegante lichtinstallatie

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

Als veren of bladeren die van het plafond naar beneden dwarrelen lijken deze kwetsbare elementen wel te zweven. Het gaat hierbij om organisch gevormde glasvlokken die aan stalen draden aan het plafond naar beneden hangen. De verlichting is in de installatie geïntegreerd en schemert door. Zo ontstaat een magische en mystieke constructie dat tot dromen verleidt. Deel van het gehele kunstwerk zijn ook de massieve platen natuursteen die onder de lichte, gevoelige constructie liggen.

Jar RGB

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

Jar RGB is een lamp, door Arik Levy ontworpen, dat glasblaastechniek met het idee van kleurvermenging en reflectie combineert tot dit prachtige, speelse product. De lichtbron bevindt zich hier alleen in het centrale, witte element waaruit het sterke licht door de omringende glazen objecten voor kleur en stemming zorgen. Door de gelaagde plaatsing van de flesvormige elementen ontstaat zo een originele belevenis van licht en kleur in originele en speelse vorm.

Crystal Rock

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

Deze serie lampen, ook door Arik Levy ontworpen, belichamen mens, natuur, licht, reflectie, transparantie en massa in deze op mineralen lijkende glazen voorwerpen. Al deze eigenschappen zijn in deze perfect gesneden en grove maar glad gevormde moderne lampen vereend. Door de kristalvorm ontstaat een meervoudige reflectie van het licht. Zelfs in het absolute donker worden in de spiegelende oppervlakken het licht van externe lichtbronnen gereflecteerd. Met grote precisie zijn de snijvlakken van de gekromde vlakken van het glas met een speciale lijmtechniek met elkaar verbonden tot deze schijnbaar massieve eenheid.

And why not

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

Deze buitengewone kroonluchter is door de Tsjechische designicoon René Roubíček ontworpen. De naam “And why not” verwijst naar de levenslange zoektocht naar en experimenten met glascomposities. De vorm doet denken aan een bliksemschicht en is een verdere ontwikkeling van Roubíček's designs gebaseerd op dynamische abstractie. Het licht lijkt over de grote en glad gepolijste oppervlak te glijden terwijl door het licht door de massa van het glas geabsorbeerd wordt en een bijzonder atmosfeer creëert.

Neverending Glory Collection

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

De Neverending Glory Collection weerspiegelt nostalgie en interpreteert de weelderige sfeer van klassieke kroonluchters compleet opnieuw om momenten van roem en glorie te symboliseren. De vijf verschillende vormen zijn afgeleid van de verschillende silhouetten van beroemde concertzalen en theaters: de La Scala in Mailand, het Palais Garnier in Parijs, de Metropolitan Opera in New York, het Bolschoi Theater in Moskou en het Staatstheater in Praag. De uit glas geblazen sculpturen vormen zo een uniek gevormde bron van zacht, diffuus licht dankzij het matte witte materiaal.

Spin Light

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

Dit heldere en pure design hebben we te danken aan de jonge product- en meubeldesigner Lucie Koldová. Het design van de lamp moet dynamiek verbeelden en het silhouet doet dan ook denken aan een tol dat wij nog uit onze kindertijd kennen. De transparantie van het mondgeblazen glas in combinatie met de metalen bekleding van de bovenste sectie geven de lamp een elegant en minimalistisch karakter.

Das Pop

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

Das Pop is de naam van deze weer geheel andere kroonluchter. Met Das Pop wilde de Nederlandse designer Maarten Baas een klassieke en moderne lamp tegelijk creëren die een ruimte op imposante manier kan belichten. Deze lamp herbergt in zich twee ambachtelijke specialiteiten want naast het met de mond geblazen glaswerk zijn de armen van de kroonluchter met klei bedekt. Sinds 2006 werkt Maarten Baas aan een speciale meubelcollectie waarvan de objecten met klei bekleed zijn. Door het werk met dit natuurlijke materiaal wordt ieder deel uniek, want tijdens dit handwerk blijven de vingerafdrukken van de kunstenaar een uniek deel van het stuk. Zo heeft ieder model een geheel eigen handtekening. Deze techniek heeft Baas in de afgelopen jaren verder ontwikkeld en de klei is hier met een speciaal pigment kleur gegeven. Deze zeldzame en felbegeerde stukken worden gewoonlijk direct aan musea, galerieën en verzamelaars verkocht wat Baas dan ook de dubbele titel van kunstenaar en ontwerper opgeleverd heeft. De hier afgebeelde kroonluchter is het resultaat van een unieke samenwerking tussen deze kunstenaar en Lasvit waardoor deze eenheid van handwerk en modern design is ontstaan.

Growing Vases Installation

LASVIT van Lasvit
Lasvit

LASVIT

Lasvit

Deze buitengewone, speelse lichtinstallatie vormt een groot horizontaal vlak dat uit kleine lichtelementen bestaat die, met opzettelijke lichte afwijkingen, op dezelfde hoogte van het plafond neerhangen. Zo ontstaat een fonkelende, glazen dek van licht dat doet denken aan abstracte bloemen en twijgen die gevormd worden door metalen buizen en glazen objecten waar het licht doorheen schijnt en tegen weerkaatst wordt. De combinatie van elegante luchtigheid en pure minimalisme speelt met een delicate charme door de ruimte. Deze fascinerende lichtinstallatie hangt in een Frans kasteel waar op bijzondere en onconventionele manier Franse en Chinese stijl worden gemixt met moderne elementen als deze glazen collectie.

Voor meer bijzondere verlichting ideeën kun je hier verder lezen over stijlvolle ledverlichting door de professionals bij homify.

Welke van deze lampen is bij jou favoriet? Laat je stem horen bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!