10 originele dakconstructies | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 originele dakconstructies

Daan Nijssen Daan Nijssen
Klassieke huizen van Mechelk Bedachungstechnik GmbH Klassiek
Loading admin actions …

Een mooi dak is een visitekaartje voor elk huis. Een origineel dak trekt de aandacht, maar past tegelijkertijd goed binnen de omgeving. Het bepaalt mede de sfeer van het huis en geeft het huis zijn charme. Uiteraard komen daken voor in alle soorten en maten. De traditionele schuin oplopende daken doen het nog steeds erg goed, maar op dit basisontwerp is veel variatie mogelijk. Verder zijn platte daken in opmars en ook deze hoeven helemaal niet saai te zijn. Denk bij het inrichten van het dak goed na over welke materialen je gebruikt. Dakpannen, hout, riet en glas hebben allemaal hun eigen sfeer en drukken een grote stempel op de uitstraling van het huis. Hieronder vindt je tien originele dakconstructies ter inspiratie.

Dakconstructie van verschillende materialen

De meeste mensen kiezen bij de constructie van hun dak slechts voor één soort materiaal. Teveel verschillende materialen gaan niet goed met elkaar samen, zo is de gedachte. Dat het tegendeel waar is blijkt wel uit dit voorbeeld. Dit gebouw, dat het midden houdt tussen een serre en een traditioneel Hollands tuinhuisje, combineert glas, hout en dakpannen in één dakconstructie. De dakstoel zelf is grotendeels van hout, de dakbedekking bestaat uit aarden dakpannen en het fronton is uitgevoerd in transparant glas. Het geheel ziet er erg gezellig uit.

Moderne Mediterraanse dakconstructie

Dit dak behoort toe aan het Centro Cultural de Alameda in Lissabon. Het is een moderne uitvoering van het traditionele Mediterraanse dak. Dit type dak, met typerende, sfeervolle oranjerode dakpannen, komt al sinds de Romeinse tijd voor in het Middellandse Zeegebied. Het is dus een ware evergreen. Dat dit dak een moderne constructie is blijkt uit het feit dat de dakpannen er als nieuw uitzien en dat er gebruik is gemaakt van uiteenlopende hellingsgraden, waardoor de dakconstructie er extra indrukwekkend uitziet. De oranjerode dakpannen kleuren goed bij de witte muren en gaan ook opvallend goed samen met de sfeervolle groene raamluiken.

Creatief met dakpannen

Juist omdat dakpannen zo alledaags zijn is het aan te raden om met dakpannen onalledaagse dingen te doen. Zo kan men bij de constructie van het dak gebruik maken van verschillende hellingsgraden, zoals we in het vorige voorbeeld hebben gezien. Vooral wanneer men een dakkapel aan wil leggen is dit erg belangrijk. Men kan voor het visuele effect ook andere soorten dakpannen gebruiken. De platte, schubvormige dakpannen op dit dak zijn een goed voorbeeld. De elkaar overlappende schubvormige dakpannen creëren de illusie van een ronding in de buitenmuren van de dakkapel, terwijl deze er toch echt niet is.

Sfeervolle rieten dakconstructie

Over riet gesproken: ook met dit materiaal is erg veel mogelijk. Rieten daken associeert men meestal met traditionele boerderijen. Ze doen denken aan de tijd dat Nederland nog een simpele boerensamenleving was. Rieten daken zijn daarom echte sfeermakers en voor sfeermakers geldt dat je er niet genoeg mee kan overdrijven. Hoe dikker de laag riet is, hoe kneuteriger het huis eruit ziet. Een goed rieten dak oogt als een dik deken dat elegant over het huis heen is gedrapeerd. Zelfs de dakkapellen zien eruit alsof ze bedolven zijn onder een dikke rietlaag.

Platte groene dakconstructie I

Keizersgracht Landelijke tuinen van De Dakdokters Landelijk
De Dakdokters

Keizersgracht

De Dakdokters

Groene daken zijn in opkomst. Niet alleen in stadsparken en op het platteland, ook in de binnenstad komen ze steeds vaker voor. Dit groene dak behoort bijvoorbeeld tot een chique herenhuis aan de Keizersgracht. Uiteraard zijn platte daken het meest geschikt om groen op te planten, maar groene daken met een helling komen ook voor. Vaak is er dan gebruik gemaakt van verschillende hellingsgraden om het gevoel van een heuvellandschap te vergroten. Typerend voor de meeste groene daken is dat ze meestal beplant worden met grassen, mossen en heideplanten. Dit ziet er natuurlijker uit dat de keurig aangeharkte bloemperkjes die in de meeste tuinen voorkomen.

Houten dakconstructie voor in het buitenhuis

Landelijke balkons, veranda's en terrassen van homify Landelijk

Hout wordt nog altijd veel gebruikt in dakconstructies; voornamelijk aan de binnenkant. Hout heeft een natuurlijke charme die goed past in landhuizen, tuinhuizen of andere buitenhuizen. Wie van authentiek en natuurlijk houdt kan het best kiezen voor ongeverfd en ongelakt hout waarin de textuur nog te zien is. Voor de plafondbalken kan men het best kiezen voor massieve stukken op vorm gesneden hout. Voor het dak zelf kan men het beter houden bij traditionele planken. Bedek de houten dak vervolgens met een ander materiaal, zoals riet of aarden dakpannen.

Platte groene dakconstructie II

Domestic 10 Landelijke garage van Sky Garden Ltd Landelijk
Sky Garden Ltd

Domestic 10

Sky Garden Ltd

Een goed dak moet goed passen bij de rest van het huis en bij de omgeving. Met groene daken lijkt dit soms wat moeilijker, maar uit dit voorbeeld blijkt dat het wel degelijk kan. Het met kort gras bezaaide dak kleurt perfect bij het groene heuvellandschap. Vanuit een vliegtuig gezien zou dit huis niet eens opvallen. Bovendien gaat het groene dak goed samen met de natuurstenen constructie van het gebouw en met de houten deur. Alle elementen dragen bij aan de natuurlijke ambiance van het huis.

Halve dakconstructie voor afdak

Vanuit deze hoek lijkt deze constructie op de helft van een traditioneel, schuin aflopend dak. Het dak wordt ondersteund door een houten constructie gedragen door vier houten palen aan de linkerkant. Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo'n stevige constructie. Het dak helt wel erg ver naar rechts. Als men goed kijkt ziet met echter dat het dak ook aan de rechterkant ondersteund wordt door één houten paal, die nauwelijks opvalt tegen de achtergrond van het hekwerk. Deze constructie dient als afdak voor de auto. Het beschermt de auto tegen de regen, maar verder heeft het afdak voornamelijk een decoratieve functie. 

Glazen dakconstructie van zwembad

Glazen dakconstructies worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt in serres, maar ook in andere situaties komt glas goed tot zijn recht. Neem nu deze glazen zwembadoverkapping. Het glas zorgt voor een kunstmatig broeikaseffect, zodat het zwembad bij de eerste lentezon al subtropische temperaturen bereikt. Daarnaast is glas natuurlijk ook erg mooi. Zeker wanneer het glas is gemonteerd in zo'n kunstig stalen frame als dit. De vorm van het frame doet denken aan een stationshal en creëert samen met de Engelse straatlantaarn een negentiende eeuwse ambiance.

Groene dakconstructie 2.0

Wanneer men voor een groen dak wil gaan kan men het ook grondiger aanpakken. Deze wel zeer apart gevormde stalen pergola overkapt de ruimte als een koepel en biedt ruimte aan allerhande klim- en slingerplanten. Met een beetje geluk en inspanning zullen deze planten weldra de gehele pergola bedekken met een dicht bladerdek die bestand is tegen weer en wind. Zo ontstaat er een gezellig huis van bladeren waar men in de zomer verkoeling kan zoeken.

Welk materiaal kies jij voor de constructie van je dak? Laat het weten in de comments.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!