10 sfeervolle stalen priëlen om je tuin mee op te sieren | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

10 sfeervolle stalen priëlen om je tuin mee op te sieren

Daan Nijssen Daan Nijssen
modern  door The Poda Company (UK) Limited, Modern
Loading admin actions …

Een stalen prieel is een sfeervolle toevoeging aan elke tuin. Onder de simpele overkapping, die beschermt tegen de regen en de felle zon, kan men een compleet terras aanleggen, inclusief bar, of men kan er allerlei comfortabele woonkamermeubelen in zetten om een woonkamer buitenshuis te creëren. Een prieel – met dak en zonder muren – combineert het beste van binnen en buiten. Daarnaast is een prieel ook een mooi decoratief element. In dit Ideabook zullen we kijken naar stalen priëlen. Staal is niet alleen erg stevig, maar met staal kan men ook zeer stijlvol decoreren. Hieronder vindt je tien voorbeelden ter inspiratie.

Eenvoudig stalen prieel voor op het strand

FAABORG paviljoen van JYSK Scandinavisch
JYSK

FAABORG paviljoen

JYSK

Het basisontwerp van een prieel is zeer eenvoudig. In feite is het niet veel meer dan een frame bestaande uit ten minste vier poten en een piramidevormige dakstoel. Het frame kan men maken van allerlei materialen: hout, kunststof, staal. In dit Ideabook zullen stalen priëlen centraal staan. Over het frame kan men de dakbedekking heen draperen. Ook hiervoor kan men verschillende materialen gebruiken: katoen, wol, nylon, polyester. Een eenvoudig stalen prieel als deze kan men vrijwel overal opzetten. Zorg wel voor een vlakke ondergrond door bijvoorbeeld een platform aan te leggen.

Stalen decoraties voor je prieel

Met het simpele basisontwerp als uitgangspunt kan men allerlei kanten op. Men kan het frame uitgebreid decoreren en ook de dakbedekking kan men op veel verschillende manieren uitvoeren. Wanneer men kiest voor een stalen prieel is het aan te raden om met het staal decoratieve patronen aan te leggen; een kunstvorm die bekend staat als 'ijzerwerk'. Deze kunstvorm was in de negentiende eeuw erg geliefd en laat zich voornamelijk kenmerken door de krullende versieringen. Met staal kan men echter veel meer dan dat. Een vakkundige smid kan hele tekeningen van staal maken.

Zeshoekig stalen prieel

Het basisontwerp van een prieel heeft ten minste vier poten. Drie poten bieden te weinig stabiliteit, maar meer dan vier poten kan natuurlijk altijd. Het gebruik van een veelhoekig frame is een eenvoudige manier om het prieel mooier te maken. Dit stalen prieel heeft bijvoorbeeld zes poten en een dakstoel met een zeshoekige piramidevorm. Dergelijke veelhoekige priëlen doen denken aan paviljoentjes of circustenten en zijn erg sfeervol. Om de sfeer van een circustent of een paviljoen compleet te maken kan met gordijnen aanleggen tussen de verschillende palen, die men eenvoudig kan openen of sluiten. Zo kan men het prieel eenvoudig ombouwen tot tent en vice versa.

Het prieel als tent

SANKT HANS paviljoen van JYSK Koloniaal
JYSK

SANKT HANS paviljoen

JYSK

Een prieel lijkt van buitenaf gezien veel op een tent, vooral wanneer gordijnen tussen de poten zijn aangebracht. Toch is het ontwerp heel anders. Een prieel maakt geen gebruik van haringen en tentstokken en een tent heeft lang niet zo'n stevig dak als een prieel. Over het algemeen zijn priëlen minder stabiel dan tenten, tenzij men de poten die in de grond aanbrengt, maar hebben ze sterkere daken. Dit zijn echter kleinigheden. Dit voorbeeld maakt goed duidelijk hoe men zijn prieel een echte tent-look kan geven. Wanneer men een stevige ondergrond heeft, liefst een houten platform, kan men het prieel in principe zo huiselijk inrichten als men zelf wil.

Achthoekig stalen strandprieel

Hier een extreem voorbeeld van een veelhoekig stalen prieel. Niet alleen heeft dit prieel acht hoeken, de stalen poten zijn ook nog diagonaal aangebracht, in een omgekeerde piramidevorm. Het stalen frame is een waar kunstwerk. Dit is gedaan om meer ruimte te geven aan de grote overkapping. De overkapping beslaat minstens tweemaal zo'n groot oppervlak als het platform zelf, waardoor fel zonlicht en schuin vallende regen optimaal tegen wordt gehouden. Een prieel als dit is ideaal voor op het strand, zoals op deze foto goed te zien is.

Simpel stalen prieel met rieten dakbedekking

van homify Mediterraan

Dat het ook veel simpeler kan blijkt wel uit dit eenvoudige prieel. Het frame bestaat uit simpele stalen buizen die nauwelijks gedecoreerd zijn. De dakstoel is loopt schuin op en is bedekt met sfeervolle rieten matten. De rieten dakbedekking schept een gezellig vakantiegevoel. De textuur van de rieten matten zorgt er voor dat het felste zonlicht geblokkeerd wordt, terwijl er tussen de rietstengels door toch nog enkele zonnestralen de grond bereiken.

Open stalen prieel met decoratieve elementen

Wie echt van staal en ijzerwerk houdt, kan er ook voor kiezen om de dakbedekking geheel weg te laten en het stalen frame uitgebreid te decoreren. Het prieel in dit voorbeeld is ingericht in negentiende eeuwse, victoriaanse stijl en zou niet misstaan in een Engelse tuin, of op een Wereldtentoonstelling. De lichtgrijze kleur van het staal doet immers denken aan de Eiffeltoren. Kenmerkende elementen zijn de krullende lijnen, de (zeer) lichte koepelvorm van het dak en de speerpuntvormige uiteindes van de spijlen. Wanneer men een stalen prieel als dit in een groene omgeving plaatst ontstaat er een stijlvol contrast tussen natuur en cultuur.

Stalen prieel met glazen dak

van homify Eclectisch

Dit bouwwerk houdt het midden tussen een prieel en een serre. Men zou het een serre zonder muren kunnen noemen, of een prieel met een glazen dak, al heeft dit bouwwerk misschien teveel poten om door te kunnen gaan voor een prieel. De dakstoel van dit gebouwtje is gemaakt van dikke, zwartgeverfde stalen balken die goed samengaan met de glazen dakbedekking. Het glas laat het zonlicht binnen en zorgt ook dat het zonlicht binnen blijft. De glazen overkapping werkt als een broeikas die bij zonnig weer zorgt voor extra warmte.

Modern stalen prieel I

Ook stalen priëlen gaan met hun tijd mee. Dit moderne, bijna minimalistische prieel heeft vanaf een afstand beschouwd wel iets weg van een glazen kubus. De dikke, zwartgeverfde stalen poten en balken vormen samen een kubusvormig frame die de illusie creëert van een kamer met glazen muren. De woonkamermeubelen maken het woonkamergevoel compleet. Toch is de ruimte tussen de poten geheel open en zit men gezellig in de buitenlucht. Alleen een grote zwarte plaat op het dak beschut de kamer tegen de elementen.

Modern stalen prieel II

Schaduwlounge over het terras van Bladgoud-tuinen Industrieel
Bladgoud-tuinen

Schaduwlounge over het terras

Bladgoud-tuinen

Dit prieel is een variatie op het ontwerp dat hierboven al is behandeld. Ditmaal is het stalen frame echter uitgevoerd in een zeer lichte, bijna witte grijstint. Deze kleur domineert niet en biedt de ruimte aan het groen van de heg, de planten en de boven, de lavendelkleurige bloemen en de strakblauwe hemel. De dakbedekking bestaat uit een zwarte glasplaat die een zelfde soort effect creëert als de zonnebril: het felste zonlicht wordt geweerd en de omgeving wordt iets donkerder gekleurd. Het kubusvormige bouwwerk sluit goed aan op de hoge hagen op de achtergrond.

Hou jij ook zo van ijzerwerk? Laat een reactie achter met jouw inspiratie.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!