Een Utrechtse Duinvilla

Lianne van Kralingen Lianne van Kralingen
Loading admin actions …

Midden in de duinen van Utrecht staat een prachtige, moderne villa verscholen. Tegen een duin geleund en gebruik makend van een natuurlijk hoogteverschil van wel 6 meter (een bijzonderheid in Nederland) maakt dit woonhuis op efficiënte en optimale wijze gebruik van het landschap. De architecten van deze duinvilla laten zo op unieke manier hun oog zien voor de potentie van een ongebruikelijke locatie. In dit Ideabook willen we jullie vandaag laten zien hoe bijzonder dit project nu eigenlijk is en hoe Hilberink Bosch Architecten de uitdaging van een duinbouw hebben omgezet in een prachtig bouwwerk dat stijl en poëzie tegelijk verbeeldt.

Over Hilberink Bosch

Hilberink Bosch Architecten is een bureau dat is opgericht door Annemariken Hilberink en Geert Bosch in Berlicum, Noord-Brabant. Dit paar, met hun team, hebben projecten uitgevoerd die het gebied van restauratie tot nieuwbouw omspannen. Het duinhuis hier te zien heeft hen de Fritz Höger Preis 2014 gebracht in de categorie woningbouw/gestapelde woningbouw. Het bijzondere aan dit ontwerp is de positionering tegen de noord- en oostrand van het kavel en in en op het duin. In een perfecte symbiose met het glooiende landschap hebben de architecten efficiënt en prachtig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die dit biedt.

De woonniveaus

De woonruimte van deze villa, waarvan hier de achterzijde te zien is, verdeelt zich over twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping bevinden zich de belangrijkste ruimtes: de woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken en het terras waardoor zo de meest optimale beleving van de bosrijke omgeving gegarandeerd is. In het duin geschoven en op het lagere niveau zijn de gastenkamers en het zwembad geplaatst die zowel naar de voor- als achtertuin geopend zijn. De niveaus zijn afgebakend door horizontale betonnen vlakken die de kleur van duinzand elegant nabootsen en twee natuurlijke terrassen lijken te vormen. Zo is deze moderne architectuur op een eenvoudige manier thuis in het landschap.

De entreehal

De entreehal – de eerste ruimte die betreden wordt bij het binnenkomen van deze woning – straalt dezelfde elegantie uit als de externe architectuur. Het minimalistische interieur is het perfecte decor voor de kleine kunstgalerie die het herbergt en de royale ruimte wordt zelfs gebruikt voor (muziek)voorstellingen. De glooiende vorm van de trap vormt hier een elegant sculptuur dat het glooiende landschap buiten weerspiegelt. Zo wordt het duinlandschap ook bij de beleving van het interieur betrokken.

De woonkamer

Hier, op de bovenste verdieping, zien we de woonkamer waarin de combinatie van eenvoudige elegantie en natuurlijke elementen weer terugkomt en wel met een ruime hoeveelheid warmte en sfeer. De grote ramen openen de ruimte naar de natuur en het ruime terras waardoor de bewoners zowel binnen als buiten van de prachtige omgeving kunnen genieten. Daarbij kunnen de slanke, open lattenschermen als filter tegen direct zonlicht beschermen.

Het zwembad

Weer terug op de verdieping daaronder zien we het luxueuze zwembad dat dankzij de grote glazen schuifwanden in direct contact met de natuur buiten staat. Bij mooi weer kunnen deze wanden opengezet worden zodat het lijkt of je buiten in de vrije natuur zwemt. De eenheid met het huis wordt daarbij bewaard door de gesloten, stenen kern van de villa die tot in het bad loopt. Dankzij de eenvoudige elegantie van het design is hier een prachtige plek gecreëerd dat ook zonder activiteit, en 's avonds prachtig verlicht, de gelegenheid biedt in stijl tot rust te komen of gasten te ontvangen.

Hof en bos

De onderdoorgang verbindt de gecultiveerde voorhof met het bos achter de duinvilla.: moderne Huizen door HILBERINKBOSCH architecten
HILBERINKBOSCH architecten

De onderdoorgang verbindt de gecultiveerde voorhof met het bos achter de duinvilla.

HILBERINKBOSCH architecten

Ondanks de ruime opzet van deze villa is, als onderdeel van de architectuur, openheid naar de natuur behouden. Niet alleen dankzij de grote ramen en het terras, waardoor direct contact met het bos mogelijk is, maar ook door een luchtig element in het ontwerp dat dankzij een onderdoorgang de natuurlijk gecultiveerde tuin met het bos erachter verbindt, terwijl de bovenverdieping het contact vormt tussen het huis en de garage. Zo ontstaat er een doorgaande blik van de gecultiveerde natuur naar de vrije natuur terwijl de verschillende delen van de woning een eenheid blijven.

De voorhof

Voorhof in de avondschemering.: moderne Huizen door HILBERINKBOSCH architecten
HILBERINKBOSCH architecten

Voorhof in de avondschemering.

HILBERINKBOSCH architecten

En tenslotte zien we hier, in de avondschemering, het zicht op het gecultiveerde voorhof en de entree van het huis. Het hof, dat moeiteloos in het groen van het duin over lijkt te gaan, heeft vergelijkbare zandkleurige elementen die ook in het huis te zien zijn en de tuin vormt zo weer een natuurlijk eenheid met de omgeving. Hier zien we ook opnieuw het effect van de zwevende betondelen die hier en daar door ruwe stenen muren met elkaar verbonden zijn en waar het hout deze constructie deel van het bos rondom de woning maakt.

Zo is een indrukwekkend geheel ontstaan dat moeiteloos in de omgeving opgenomen wordt zonder aan karakter in te boeten. Door gebruik te maken van de natuurlijk omgeving en de inspiratie die daardoor geboden wordt hebben Hilkerink Bosch Architecten met deze duinvilla in Utrecht een unieke plek gecreëerd die de unieke omgeving weerspiegelt en aanvult.

Voor meer prachtige architectuur dat eenheid met de natuur vooropstelt kun je hier verder lezen over een klifhuis in Australië.

Wat vind jij van dit duinontwerp? Deel je mening bij de reacties hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!