Renovatie en uitbreiding jaren 50 woning moderne huizen van newjoy concepts modern | homify
<
Renovatie en uitbreiding Jaren 50 woning Moderne huizen van Newjoy concepts Modern
<
Renovatie en uitbreiding Jaren 50 woning Moderne huizen van Newjoy concepts Modern
<
Renovatie en uitbreiding Jaren 50 woning Moderne huizen van Newjoy concepts Modern

Het woonhuis met

bedrijfsschuur erachter stonden al lang te koop. Zeer achterstallig onderhoud, geen isolatie, verouderde installaties en inbouwpakket en een schuur met asbestdak. Derhalve geen favoriet koopobject. Vanwege onze wens van praktijkruimte aan huis en de potentie van de plek zijn we er toch voor gegaan. Zeker gezien de prachtige plek aan het oudste kanaal van Nederland, de Vaartse Rijn.

Vanwege de krappe, verouderde indeling op de begane grond hebben we gekozen voor een uitbreiding met leefkeuken aan de tuinzijde. Het moderne zinken volume is in mooi contrast tot en in harmonie met de bestaande bouwvorm uit 1953.

Het zinken doosje zweeft als het ware boven de grond door het rondlopende kader van de achtergevel. Dit effect was mogelijk doordat het huis een kelder en een verhoogde begane grond heeft. Door slimme detaillering is de warmteschil zo geplaatst dat de uitkragende rand vrij kan blijven van het maaiveld. Een losse trap geeft toegang tot de tuin. De 6m brede pui kan voor twee derde geopend worden om heerlijk in de avondzon te kunnen eten.

De bekleding van de uitbreiding is gemaakt in voorgepatineerd Quartzzink van VMzinc, op een beluchte ondergrond van ruw vuren latten. Alle kozijnen en openingen zijn afgestemd op de speciale moduulmaat van de verticale banen. De staalconstructie die de hoek van het huis ondersteunt is als neutrale kolom een praktische ruimteverdeler.

De indeling op de 1e etage is enigszins aangepast om de tweede etage een vaste trapopgang te geven. Daarom is de bestaande badkamer verplaatst naar de kleinste slaapkamer, en loopt de traproute naar boven rondom een nieuw toilet op de 1e etage.

Bij de renovatie van het bestaande pand is geprobeerd zoveel mogelijk de oude stijl te herstellen, met inachtneming van de nieuwste isolatie-eisen. Het huis zelf is voorzien van optimale dakisolatie (Slimfix Deco 4.0), de uitbouw van zeer dikke isolatie in HSB en de bestaande spouw met hoogwaardige spouwisolatie (Knauf Supafil). Alle beglazing is minimaal HR++ en deels zonwerend. De roedeverdeling van de gevels is uitgevoerd met Wiener sprossen, zodat het oorspronkelijke beeld hersteld werd.

Bij de voorbereiding van de uitbreiding en renovatie al snel gaan nadenken over duurzame energie, omdat er toch een totaal nieuwe installatie moest komen. Toen contact gezocht met bevriende installatie-adviseurs om het idee van bodemenergie te onderzoeken.

Uiteindelijk na meerdere offertes en voorstellen voor Ynergy gekozen. Dat betekent dat we met een Nibe warmtepomp en een dubbele gesloten bodemlus van 80m diep ons huis verwarmen en van warmwater voorzien. Verder heeft deze keuze ook samengehangen met het feit dat we door het hele huis vloerverwarming wilden en geen radiatoren meer (stofallergie).Tot op de zolderverdieping ligt een dun droogbouwsysteem met vloerverwarming op de originele houten vloeren.

Al de maatregelen hebben bijgedragen tot een verbetering van energieprestatie tot A-label. Het gas is ook afgesloten, want we koken op inductie. De mechanische ventilatie is met WTW uitgevoerd.

De laatste stap is de vervanging van het asbestdak van de schuur voor een nieuw geïsoleerd sandwichdak. Daarop zijn 60 (zestig) PV-panelen geplaatst met een verwachte jaarlijkse opbrengst van 13.000 kWh. Daarmee wordt de ongeveer 6.500kWh van het huis, de 3.500kWh van de elektrische auto (Zoe) en de vloerverwarming van de praktijkruimte worden gedekt.

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen