villa aan het spaarne, derksen|windt architecten derksen|windt architecten Landelijke keukens
villa aan het spaarne, derksen|windt architecten derksen|windt architecten Landelijke keukens

Villa aan het Spaarne – Eigentijdse doch landelijke villa op een mooie locatie

De locatie, de opdrachtgever en het concept

Op een mooie locatie aan het Spaarne in Haarlem hebben wij een eigentijdse en landelijke villa ontworpen voor opdrachtgever H. Jansen. Hij had een aantal wensen wat betreft zijn nieuwe woning; zo wilde hij geen donkere plekken in zijn nieuwe woning, alle ruimtes moesten voorzien worden van voldoende daglicht. Daarnaast moest zijn grote schilderij een prominente plek krijgen. En bovenal wilde hij een mooi huis op deze mooie locatie.

Op deze locatie hebben wij ons ontwerp gebaseerd op de oude boerderijen die volgens lintbebouwing langs de weg staan waar ook deze villa aan gebouwd is. Ondanks dat in ons geval de villa iets van de weg af staat wilden wij voor dit ontwerp deze typologie, de oude boerderij, vertalen naar iets eigentijds. De bakstenen basis met de grote kap zijn hierbij de bekendste stijlkenmerken.

Het ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een in een donker rode baksteen opgetrokken begane grond verdieping. In deze verdieping hebben we meerdere haakse hoeken en verschillende vlakken gepositioneerd om een spannend beeld op ooghoogte te creëren. Hierop ligt de prachtige, gehoekte kap. Deze kap steekt aan alle zijden over de onderbouw, waarbij de overstekken in zowel afstand tot de onderbouw als in hoogte tot het maaiveld verschillen. Zeker wanneer de schaduw onder de overstekken komt geeft dit een spannende en interessante ontmoeting tussen de kap en het basement.

Bouwtechniek en architectuur

De hoeken in de kap zijn in alle richtingen verschillend en de kap is mede daardoor volledig uit driehoeken opgebouwd. Zo is het dak uiteindelijk ook letterlijk geconstrueerd, met massieve gelamineerde houten vlakken die volledig in een 3d programma zijn uitgetekend. Aan de hand van de gegevens uit het 3D programma is vervolgens een definitieve constructieve berekening gemaakt door de constructeur.

Het dak is zelfdragend waardoor de eerste verdieping vrij indeelbaar is; er zijn geen spanten en/of zware dragende wanden. De panelen van het dak dragen de krachten op elkaar af. Deze constructieve oplossing zorgt ervoor dat er aan de wens om de mooie hoeken in de kap ook van binnen te kunnen zien werd voldaan. Bij binnenkomst is het een mystieke, bijna kathedraal-achtige uitstraling om de driehoekige vlakken op 8 meter hoogte bij elkaar te zien komen.

Duurzaam ontwerp

De architecten en de opdrachtgever streefde een duurzaam ontwerp na. In zowel materialisering als in isolatie is voor de definitieve keuze tijd en geld geïnvesteerd. De hele woning is voorzien van driedubbel glas en speciale onderbroken aluminium kozijnen. Voor de isolatie is gekozen voor Actis isolatie folie wat een hele hoge Rc waarde haalt met een minimale dikte. Zo blijft de kap, met een totale dikte van 300 mm, licht en luchtig op de bakstenen onderbouw liggen. Er wordt verwarmt met een houtkachel gecombineerd met een cv installatie. De shingles op het dak zijn niet behandeld, vergrijzen natuurlijk en kunnen vele jaren mee.

Materialisering van de kap

Om de hoeken en hellingen tot hun recht te laten komen, zowel qua interieur als exterieur, is de kap aan de buitenzijde bedekt met houten western red cedar shingles en aan de binnenzijde wit gestuukt. Vooral de materialisering van de buitenzijde is essentieel voor het mooie ontwerp, de western red cedar shingles lijken gemaakt voor deze kap en zorgen er voor dat het een natuurlijke uitstraling geeft die goed in de mooie omgeving past.

Programma: vrijstaande vila, circa 240 m2 bvo

Architecten: Jeroen Derksen en David Windt, derksen|windt architecten

Constructeur: Raadschelders Bouwadvies B.V.

Aannemer: Kortekaas en Zwart B.V.

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt