Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern:  Badkamer door op ten noort blijdenstein architecten
Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern:  Badkamer door op ten noort blijdenstein architecten
Restauratie en verbouw van voormalig Gemeentehuis Oudenrijn, De Meern:  Badkamer door op ten noort blijdenstein architecten
Vind je dit project leuk?
Neem contact op voor meer info.
OK
Vind je dit project leuk?
Neem contact op voor meer info.
OK

Jarenlang heeft dit markante pand aan de Rijksstraatweg 74 in De
Meern te koop gestaan. Er zijn vele plannen gemaakt om het gemeentelijke monument te kopen en te verbouwen. De monumentale waarde bracht echter veel beperkingen waardoor aspirant kopers er vanaf zagen. Daarom is het best bijzonder te noemen dat ons plan zo snel door de afdeling Monumenten is goedgekeurd en gerealiseerd.

Het pand is in 1830 als woonhuis gebouwd door de Utrechtse metselaar Johannes Gravendaal en de timmerman Jacobus Blanken. In 1836 is het verbouwd tot broodbakkerij waarna het pand na diverse eigenaren in 1868 in het bezit kwam van de broodbakker Johannes Verkerk. Hij verkocht het pand in datzelfde jaar nog aan de gemeente die het gebruikte als gemeentehuis Oudenrijn. De bekende Utrechtse architect P.J. Houtzagers kreeg in 1890 opdracht om het pand grondig te verbouwen. Het kreeg de functie van gemeentehuis, stalling voor de brandspuit, woning voor de veldwachter en tijdelijke gevangenis. In 1960 kocht huisarts H.A. Bijvoet het gebouw. Hij nam het in gebruik als woning annex praktijkruimte. In 2012 heeft de familie Van Gijzen het pand gekocht en heeft ons bureau de opdracht gekregen voor het maken van een ontwerp voor de verbouw en restauratie.

Wij hebben de kenmerkende structuur van het gebouw behouden. Het meest opvallende daarbij is de centrale gang tussen de voordeur en het toilet die als een volume tegen het hoofdgebouw is gesitueerd. Links van deze formele gang bevinden zich nu de keuken en de eetkamer, rechts van de gang de woonkamer en haardkamer. Al deze ruimten bevinden zich binnen het hoofdgebouw.

De eenlaagse aanbouw aan de oostzijde is ingrijpend verbouwd tot hoofdslaapkamer en badkamer. De  aanbouw aan de westzijde is verbouwd tot praktijkruimte. De aanbouw aan de zuidzijde is gesloopt. Deze was van ondergeschikt belang. Op deze plaats bevindt zich nu een grote serre die zich geheel naar de tuin opent. De trap naar de verdieping is verlengd en komt nu in de keuken uit. Boven is een geheel nieuwe indeling gemaakt met een overloop met gemeenschappelijke wastafel, vier kinderkamers, douche en cv-ruimte.

Het gehele huis is geïsoleerd zonder dat dit aan de detaillering afbreuk heeft gedaan. De gevels zijn geheel opnieuw gepleisterd en waterdicht gemaakt. Alle ramen zijn vernieuwd en de kozijnen zijn gerestaureerd. De deels monumentale kraaldelen van de plafonds zijn opnieuw gebruikt in wandbekledingen.

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.