Bibliotheek studio d11 klassieke mediakamers | homify
< >
Bibliotheek Studio D11 Klassieke mediakamers
< >
Bibliotheek Studio D11 Klassieke mediakamers
< >
Bibliotheek Studio D11 Klassieke mediakamers

Bij een verbouwing is het de kunst om het eindbeeld overeind te houden in een complex bouwproces. In het geval van de benedenwoning aan de Koornmarkt in Delft moest architect Reinder Douwes van Studio D11 rekening houden met de monumentenstatus van het pand en een verroeste kelderdraagconstructie. Het resultaat is een lichte woning over twee lagen met een hedendaagse indeling en respect voor oude details.

De woning in kwestie dateert uit 1880 en werd gebouwd op de funderingen van een afgebrand pand. De nieuwe eigenaars van de benedenwoning contacteerden Studio D11 nadat geconstateerd was dat de bestaande troggewelven die de vloer van de begane grond dragen, erg verroest waren.

Na inspectie van het kelderplafond bleek de situatie onhoudbaar. Vernieuwing van de gehele constructie was de enige optie. Een ingrijpende operatie, die in het eindresultaat volledig onzichtbaar is.

Nieuwe doorbraken en indeling

De kopers van de benedenwoning hadden sinds enige jaren reeds de woning op de eerste verdieping in bezit. Toen de kans zich voordeed om ook de onderliggende laag te kopen aarzelden ze geen moment. De architect maakte een plan om beide lagen met elkaar te verbinden en de diverse functies anders in te delen. Diverse doorbraken op de begane grond zorgen voor beter aan elkaar geschakelde ruimtes.

Met respect voor het monument

Diverse gesprekken zijn gevoerd met de monumentencommissie en Monumentenzorg om tot een plan te komen waar iedereen achter staat. Zo zijn elementen in ere hersteld en zijn de doorbraken met respect voor het monument uitgevoerd.

Loskomen

Wie de situatie voor en na verbouwing in ogenschouw neemt, beseft dat een verbouwing meer is dan het maken van een ontwerp. Een architect moet in staat zijn om los te komen van de bestaande situatie, of dat nou een monumentale status heeft, constructieve problemen of een bestaande indeling die verre van ideaal is.

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen