< >
detail kinderkamer studio k Moderne slaapkamers
< >
detail kinderkamer studio k Moderne slaapkamers

Interieurarchitect Karlien Heremans gaf een woning uit de jaren dertig een hedendaagse look met respect voor het verleden. De woning is gelegen tussen het Te Boelaerpark en het Boekenbergpark in Deurne. Een buurt gekenmerkt door heel wat interessante woningen aan vaak statige lanen, waarvan een groot aantal terugkomen op de inventarisatielijst van Onroerend Erfgoed.

Het eenvoudige huis werd in 1938 gebouwd door en voor een aannemersfamilie en is gespaard gebleven van grootschalige renovatiewerken. Hierdoor zijn er nog veel originele elementen bewaard gebleven, waaronder Art Deco glas-in-lood, een terrazzovloer, een ingelegde houten vloer met motief en een gedetailleerde robuuste houten trap die de drie verdiepingen met elkaar verbindt. Tijdens de renovatie zijn deze elementen, samen met de houten vloeren en de natuurstenen schouwen bewaard. Samen bepalen ze de sfeer van het huis. Bij de grondige renovatie van badkamer en keuken zijn nieuwe grote raamopeningen voorzien om meer lichtinval en een direct zicht op de kleine stadstuin te creëren.

In de badkamer is de tegelvloer in cementtegels van 10x10cm in zwartwitgrijs motief bewaard gebleven. De inrichting werd op dit tegelformaat geïnspireerd. Zo hebben de nieuwe wandtegeltjes en de op maat gemaakte opbergbakjes, in wit gelakt staal hetzelfde formaat gekregen. De bakjes zijn voorzien van zuignappen, waardoor ze verplaatsbaar zijn. Ze worden gebruikt voor doucheproducten, tandenborstels, enz. Een lang volume met teruggetrokken plint bevat het bad en de inloopdouche. Op deze manier lijkt de oude vloer onder het nieuwe volume door te lopen. Samen met de plafondhoge doucheafscheiding in glas zorgt het voor het vergroten van de ruimtelijkheid. Door het nieuwe raam op dezelfde hoogte als het bad te voorzien is het aangenaam baden met zicht op de tuin of de sterren. De bestaande bomen in de tuin voorkomen inkijk van de woningen in de omgeving. De wastafel is een slank wit volume, dat doorloopt in een wit tablet van staal. Hierboven werd een brede spiegel voorzien met aan beide uiteinden beweegbare zijkanten. Onder de wastafel bevinden zich legplanken met handige opbergbakjes geschilderd in groen.

In de keuken zorgt een grote pivoterende glazen deur voor openheid naar de tuin. In de zomer kun je zo drempelloos van binnen naar buiten. Een keuken in wit laminaat en een werkblad in hout zorgen voor een eenvoudige, goed te onderhouden, keuken. Ook hier is de bonte vloer behouden, samen met de jaren 30 inbouwkast die ook van een witte kleur is voorzien. In een volgende fase zal de keuken uitgebreid worden naar een echte leefkeuken, waarbij de huidige veranda verdwijnt en de keuken de volledige breedte van de woning beslaat.

Alle ruimtes werden volledig wit geschilderd, zodat dat de originele elementen, alsook de donkere houten vloeren, helemaal tot hun recht komen. Het meubilair in de woning is een bonte mix van oud en nieuw, strak en gebogen, houtkleur en wit. De gebruikte accentkleuren in het interieur, de decoratie, het meubilair en de raamkozijnen verwijzen steeds naar het geel en groen van de terrazzovloer in de inkomhal of naar de andere tegelvloeren.

Vergelijkbare foto’s