< >
AGF Klasse 3 Diverse Soorten Papier Studio Renee Boute Meer ruimtes Sculpturen
< >
AGF Klasse 3 Diverse Soorten Papier Studio Renee Boute Meer ruimtes Sculpturen

“Mensen op een smakelijke manier op

de hoogte brengen van de grote hoeveelheid groenten en fruit die ieder seizoen worden afgekeurd”. Met dit project studeerde Renée Boute dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdeling Product Design.

Aardappelen, groenten en fruit (AGF) worden binnen de agrarische sector in een drietal klassen onderscheiden. Klasse 1, de ‘perfecte’ soorten, die in de supermarkten belanden. Klasse 2, deze hebben een afwijking tot ongeveer 10 procent van het ideaal beeld en is op de markt te koop. Daarnaast wordt klasse 3 onderscheiden. Deze hebben een afwijking van meer dan 10 procent en worden niet aan de consument aangeboden.

Een deel van de AGF Klasse 3 gaat naar diervoederbedrijven. Het overgrote deel van deze groenten en fruit verdwijnt echter direct op de composthoop. Renée Boute wil deze groenten- en fruitsoorten zichtbaar maken om de consument te laten ervaren dat er niets mis is met deze producten. Ze heeft gekozen voor een kookboek dat op verrassende wijze laat zien dat groenten- en fruitsoorten uit de AGF Klasse 3 niet op de composthoop horen.

Na het inzamelen van de klasse 3 producten bij diverse kwekerijen is het gelukt om, na lang experimenteren bij een ambachtelijke papiermakerij, handgeschept papier te vervaardigen van de diverse groenten en fruit. Dit heeft geresulteerd in papiervellen die zich onderscheiden door hun eigen unieke kleur, geur en textuur.

Samen met souschef Willem Versteeg heeft Renée een aantal recepten samengesteld met afgekeurde groenten- en fruitsoorten als hoofdingrediënt. De groenten en fruit zijn verwerkt tot flinterdunne gedroogde eetbare vellen die terug te vinden zijn in het boek. Zij vormen het speciale ingrediënt van de gerechten en fungeren daardoor als kers op de taart. De rol van deze etenswaren wordt op deze wijze 180 graden gedraaid: van compost naar duurzame kost/rauwkost/burgerkost/boerenkost.

Naast het kookboek is er een collectie ontwikkeld van schalen gemaakt van afgekeurd groenten en fruit. Zo is er bijvoorbeeld een fruitschaal gemaakt van afgekeurd fruit, waardoor het toch nog in een fruitschaal belandt. De groenten en fruit pulp zijn vervolgens in mallen geperst en op hoge temperatuur gedroogd, waardoor groenten en fruit pulp schalen zijn ontstaan.

De schalen zijn beschermd tegen water met een natuurlijke coating. De productietechniek en de coating zorgen ervoor dat u jaren plezier kan hebben van deze fruit en groenten schalen.

Het project was genomineerd voor de DOEN | Materiaalprijs 2012 en heeft een speciale vermelding gekregen.

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt