Tentoonstellingsruimte met receptiebalie:  Exhibitieruimten door BBHD architecten
Tentoonstellingsruimte met receptiebalie:  Exhibitieruimten door BBHD architecten
Tentoonstellingsruimte met receptiebalie:  Exhibitieruimten door BBHD architecten
Vind je dit project leuk?
Neem contact op voor meer info.
OK
Vind je dit project leuk?
Neem contact op voor meer info.
OK

Bezoekers kunnen in bezoekerscentrum De Kennemerduinen (voorheen De Zandwaaier) hun kennis vergroten over de veelzijdige natuur en cultuurhistorie van het park. Het fungeert als startpunt voor excursies en er vinden vele activiteiten plaats.

Het gebouw is onder te verdelen in een publiekstoegankelijk deel en een kleiner facilitair deel. De publieke ruimten bevinden zich in het beeldbepalende deel van het gebouw dat is geïnspireerd op een Merovingische boerderij (zie ook volgende pagina). Hier bevinden zich onderandere de expositieruimten, filmzaal etc. (grote, hoge ruimten). Verwijzend naar de Merovingische boerderij is in het ontwerp getracht het bezoekerscentrum als één grote hoge ruimte te laten beleven. Er zijn doorzichten van voor naar achteren waardoor de typerende hoge ruimte onder de kapvorm overal aanwezig is.

De centrale entree van het publiekstoegankelijke deel geeft direct toegang tot de expositie- en de horecaruimte.  Deze twee ruimten worden van elkaar gescheiden door een ruimtehoge glazen pui waarin vitrines zijn verwerkt voor de expositie van opgezette dieren.  Wanden en plafonds zijn afgewerkt met hsb-elementen. Het plafond is bovendien voorzien van een nauwelijks zichtbare microperforatie ten behoeve van de akoestiek. De vloeren zijn afgewerkt met gietvloeren die eerst zijn ingestrooid met zand waardoor de bezoeker het gevoel krijgt nog steeds op het duinzand van buiten te lopen. 

Installaties zijn zichtbaar in de ruimte aanwezig. Centraal in het gebouw boven de toiletten bevinden zich de meeste installatievoorzieningen. Verder bevinden zich nog instalaties in een klein bijgebouw in de duinrand.Boven op het dak loopt van voor naar achter een rechthoekige koof die het gebouw voorziet van daglicht van boven en ventilatielucht.

De facilitaire ruimten met onder andere kantoorwerkplekken zijn in een lager bouwdeel ondergebracht. Deze zijn in principe alleen voor personeel toegankelijk (medewerkers excursies,  tentoonstellings/baliepersoneel, boswachters, gidsen etc). Personeel beschikt over een bescheiden parkeergelegenheid achter het gebouw. De vormgeving is duidelijk bescheidener dan het hoofdvolume, zowel in vorm als materiaal.  Op deze manier komt de karakteristieke uitstraling van het bezoekerscentrum optimaal tot zijn recht. Het gevelmateriaal van dit bouwdeel loopt door in het interieur en komt  aan de buitenzijde ook terug bij de hoofdentree en het horecadeel van het bezoekerscentrum, zowel binnen als buiten. De twee bouwdelen zijn ten opzchte van elkaar iets gedraaid om aan te sluiten op het landschap en beide delen als individuele vormen te kunnen beschouwen.

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.