woonkamer Villa Delphia Moderne woonkamers
woonkamer Villa Delphia Moderne woonkamers

Villa Nuland

Aan de rand van de dorpskern van Nuland zijn op een inbreidingslocatie drie vrijstaande woningen gerealiseerd. De particuliere ontwikkelaars hadden alle drie eenzelfde ambitie en beeldkwaliteit voor ogen: eigentijdse architectuur met in iedere woning terugkerende materialen en kleuren.

De opdrachtgever had een uitgebreid woonwensenprogramma. In het ontwerp waren “zicht en licht” en “privacy en vrijheid” steeds terugkerende en leidende thema's. Met een gesloten straatgevel en open tuingevel is een maximaal gevoel van privacy en vrijheid gecreëerd. De oriëntatie bleek uitermate geschikt om de woning te ontwerpen volgens de passiefhuisprincipes. De ruime hoeveelheid glas maakt natuurlijke opwarming door de zon mogelijk. De gesloten noordzijde voorkomt veel warmteverlies. Ingebouwde zonwering voorkomt overmatige opwarming.

Het programma is vertaald naar een woning samengesteld uit drie volumen, ieder met een eigen materialisering en herkenbaarheid. De positie van de woning was in het bestemmingsplan bepaald. Door te kiezen voor een samengesteld volume werd voorkomen dat er een te kolossale uitstraling zou ontstaan. De eenheid van de compositie wordt versterkt door het gebruik van kleurloze materialen.

De gekozen materialen voor de gevels van de verschillende volumes zijn van stucwerk (wit), zink (grijs) en keramische leipannen (zwart). De details zijn minimalistisch.

Het verandadak ligt als een zelfstandige schijf over het lage volume. De gepolijste roestvrijstalen kolom is een knipoog naar de architectuur van het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe. Het dak creëert een aangename overdekte buitenruimte.

Een vide in de zitkamer waarborgt dat er altijd voldoende daglicht binnentreedt, ondanks de grote veranda-overkapping.

Het zwembad was voor de opdrachtgever een belangrijk gegeven, neemt daarom een prominente plek in en maakt deel uit van de gehele compositie. Bij een winterse (lage) zonnestand levert de zonreflectie op het water extra zonnewarmte en licht in de woning.

De woning is ontwikkeld volgens de principes van de passiefhuis-bouw, bevat geavanceerde installaties met veel kanaal- en leidingwerk. Daarom is er voor gekozen om centraal in de woning een spouwmuur (leidingzone) te maken. Hierdoor ontstaan ook heldere plattegronden die aansluiten bij de gevels.

Verscholen achter een opstaande dakrand zijn op het dak zonnecollectoren aangelegd ten behoeve van de verwarming van woning en zwembad.

In de voortuin is een retentievijver aangelegd waarin het regenwater van de daken wordt opgevangen en vertraagd wordt afgegeven aan de bodem.

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt