>
Gevel aan de Nassauweg (Foto: Petra Appelhof) Ector Hoogstad Architecten Bedrijfsruimten Scholen
>
Gevel aan de Nassauweg (Foto: Petra Appelhof) Ector Hoogstad Architecten Bedrijfsruimten Scholen

Het Montessori kindcentrum staat in de wijk Nieuw Krispijn in Dordrecht en biedt plaats aan twee gefuseerde basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Vaste leeftijdsindelingen, lestijden, en vakanties worden er losgelaten. Kinderen tussen 0 en 12 jaar kunnen hier samen met hun ouders vijf dagen per week van 7 tot 7 terecht voor opvang, onderwijs, begeleiding en allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en zelfontplooiing.

Vanuit deze gedachte ontwierp Ector Hoogstad Architecten samen met de uiteindelijke gebruikers een gebouw dat nog maar erg weinig gelijkenis vertoont met traditionele schoolgebouwen. Aan een mooie groene singel, tussen de woonkolossen, presenteert het gebouw zich als een eigenzinnige en verfijnde villa. De gevels bestaan uit mooie tijdloze materialen als ruitleien, baksteen en hout en bevatten grote openingen voor overvloedig daglicht en uitzicht, terwijl ze voorbijgangers een blik in het interieur gunnen.

Het kindcentrum heeft twee hoofdentrees. Een grote huiselijke keuken dient als centrale ontmoetingsruimte en geeft toegang tot verschillende domeinen, die indien gewenst op hun beurt door middel van schuivende wanden weer verder kunnen worden gedifferentieerd. Achter de ontmoetingskeuken ligt een centrale trap, die tegelijkertijd in verschillende richtingen nevenfuncties heeft als tribune, bibliotheek, balkon en zo voort. Rondom deze trap liggen op de begane grond twee zaaltjes voor lichamelijke oefening (die gekoppeld als theater kunnen fungeren) en ruimten voor de allerkleinste kinderen, die direct toegang bieden tot de tuinen rondom het gebouw. Op de verdieping liggen aan weerszijden van de trap twee clusters met onderwijsruimten voor de bovenbouw, die ook nog beschikken over een dakterras.

Naast de al genoemde sportzaal, bibliotheek, theaterzaal en ontmoetingskeuken beschikt het kindcentrum over een creatief atelier en een docentenkamer die ook buiten schooltijd gebruikt worden. Bepaalde deuren zijn afsluitbaar waardoor deze ruimtes afzonderlijk van elkaar opengesteld kunnen worden. Voor de BSO is geen apart lokaal aanwezig, deze is volledig geïntegreerd in het gebouw.

De buitenruimte is vormgegeven als een avontuurlijke tuin met een eigen speelplaats voor de kleintjes van 0 tot 4 jaar en een sportplaats voor de grotere kinderen. Het buitengebied met panna veldje, klimrek, tafeltennistafel, picknicktafels, atletiekbaantje, ontdekberg en schommels is ook toegankelijk voor kinderen uit de buurt.

Montessori kindcentrum Mozaïek is een Frisse School klasse B met veel daglicht, hoge ruimten en hoge isolatie. Overal, zowel binnen als buiten, bieden architectonische details kleine doorkijkjes, zitplekjes of uitzichtpunten. Een serieus gebouw blijkt bij nader inzien één groot speeltoestel te zijn.

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt