< >
HUIS VAN DE VRIJE SCHIPPERS - GENT, Callebaut Architecten Callebaut Architecten
< >
HUIS VAN DE VRIJE SCHIPPERS - GENT, Callebaut Architecten Callebaut Architecten

Het gildehuis van de Vrije Schippers aan de Graslei behoort tot de oudste en best bewaarde gildehuizen aan de historische haven van Gent. Het pand is één van de weinige voorbeelden van Brabantse gotiek en is sinds 1943 beschermd als monument. Het schippershuis maakt eveneens deel uit van een beschermd landschap (1952) dat in 1994 werd omgevormd tot beschermd stadsgezicht.
Het pand wordt herbestemd als representatie huis voor de haven van Gent. Hiervoor is een grondige restauratie en renovatie noodzakelijk. Het havenbedrijf ziet het huis van de Vrije schippers als een mooie opportuniteit om zich meer te gaan profileren in de Gentse binnenstad naar werkplek/vergaderruimte/tentoonstellingsruimte. De haven van Gent wordt hierdoor teruggebracht naar zijn historische roots en wordt bovendien beter bereikbaar voor het grote publiek.

De uitdaging schuilt er in het project opnieuw actief deel te laten uitmaken van haar omgeving, de Graslei en Korenlei, in de middeleeuwen dé haven, vandaag een toeristische parel die jaarlijks duizenden bezoekers naar Gent brengt. Bovendien wordt gevraagd om het gebouw zijn grandeur van weleer terug te geven.

Hierin is de link met de haven een belangrijk punt. Zowel het interieur als het exterieur dienen gerestaureerd te worden. Daarnaast moet het gebouw toegankelijk gemaakt worden en moeten flexibele ruimtes gecreëerd worden. De verbouwingswerken en herinrichtingswerken van het huis van de vrije schippers hebben aldus een veelzijdig doel, hierbij steunend op drie peilers: duurzaamheid, herkenbaarheid en flexibiliteit.

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt