< >
DE SHOP - ANTWERPEN, Callebaut Architecten Callebaut Architecten
< >
DE SHOP - ANTWERPEN, Callebaut Architecten Callebaut Architecten

Het voorwerp dit het restauratiedossier is een voormalig aanwervingsbureau voor scheepsherstellers, opgericht in de periode 1960-1963, genaamd ‘De Shop’ aan de Rijnkaai in Antwerpen (Eilandje).
Het gebouw in typische ‘expo-58’-architectuur werd in 2001 beschermd als monument bij koninklijk besluit dd. 29-05-2001 omwille van zijn historische waarde, als volgt omschreven: ‘Gebouw opgericht in 1960-1963 als aanwervingsbureau voor havenarbeiders in vervanging van een gebouw uit 1937-1938.’ Bij de inplanting van het gebouw werd gestreefd naar een locatie bij aanzet van het havengebied. Het gebouw werd ontworpen door de diensten van de stad Antwerpen in een architectuur met voor die tijd markante vormgeving en materiaalgebruik.

Opdat aanwervingen van scheepsherstellers rationeel en zonder moeilijkheden zouden kunnen geschieden moest de binneninrichting functioneel opgevat worden en voldoende ruimte bieden. In het nieuwe aanwervingsgebouw (dd.1963) werd de binneninrichting logisch aangepast aan de aanwervingsprocedure. Deze hield in dat de patroonsafgevaardigden vanaf de daartoe speciaal voorziene brug, de legitimatiekaarten van de arbeiders in ontvangst namen. Aan de ene kant met groene geglazuurde tegels stonden de erkende scheepsherstellers met groene kaart, aan de andere kant met roze tegels de reservemannen met roze kaart.

Vandaag houdt de restauratie en renovatie opnieuw een maximale bezetting van het complex in. Alle ruimten krijgen een nieuwe bestemming.

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt