Bij sommige projecten is het proces zo verweven met het eindresultaat dat het er niet meer los van te zien is. Woningen voor particulieren, waarbij we actief met de bewoners zelf het huis vormgeven zijn hier vaak de beste voorbeelden van. Het verhaal achter dit project wordt bijna letterlijk vertelt door de woning.

Het 450 m2 grote monumentale grachtenpand aan de Keizersgracht moest (weer) een echt familiehuis worden. De bewoners waren graag intensief betrokken bij iedere stap van proces en hadden uiteenlopende wensen en ideeën die niet altijd een logische match lijken; modern en klassiek, Europees en Persisch, architectuur en vormgeving maar ook huiselijkheid. Samen met de familie, maar ook met Bureau Monumenten & Archeologie zochten we naar de ideale oplossing waarin al deze interesses een plek kregen.
Het grachtenpand is voor een groot deel gestript, maar de monumentale delen en details zijn uiteindelijk behouden of in ere hersteld. Binnen die monumentale schil is het interieur modern en strak vormgegeven. A Op iedere verdieping is een losstaand element met afgeronde hoeken toegevoegd als centrale kern die op elke verdieping in een apart materiaal is vormgegeven. In de ruimtes daaromheen is veel maatwerkmeubilair terug te vinden, met vaak Perzische verwijzingen daarin verwerkt. Op de begane grond zijn in het centrale element iepehout, het toilet en de nieuwe entree tot de kelder opgenomen. De keuken bestaat uit 2 delen, waarbij de betonnen bladen en kaders met afgeronde hoeken worden afgewisseld met enerzijds een moderne kastindeling en anderzijds met houten deuren voorzien van een print van Perzische tapijten. Om meer licht in de keuken te krijgen zijn enkele beloopbare daklichten meegenomen in het dakterras erboven.  Op de eerste verdieping zijn de monumentale stijlkamers hier en daar gerestaureerd en de installaties zijn aangepast maar verder is deze verdieping ongewijzigd. De tweede verdieping is helemaal voor de ouders met een langgerekt element in het midden waarin afsluitbare functies opgenomen zijn. Daaromheen maatwerkmeubilair zoals het bedmeubel en een kledingkast langs de hele wand voorzien van in patroon gesneden deuren. De derde verdieping is het domein van de kinderen met de badkamer als centraal element waaromheen gerend kan worden. In het element is een leesbankje in opgenomen en de geboortejaren van de kinderen staan er als sporticonen op geschilderd. Uiteindelijk is door de intensieve samenwerking met de bewoners, de monumentenstatus en het dynamische ontwerpproces een zeer bijzonder en persoonlijk project ontstaan. Een project dat eigenlijk nooit af is!

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen

Offerte aanvragen

Ongeldige E-mail adres
Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer