<
Stadshoutpaviljoen Amstelpark, zinkdak Florian Eckardt - architectinamsterdam Bedrijfsruimten Exhibitieruimten
<
Stadshoutpaviljoen Amstelpark, zinkdak Florian Eckardt - architectinamsterdam Bedrijfsruimten Exhibitieruimten

Het Stadshoutpaviljoen staat op een open plek in het Amstelpark waar de gemeente een ontmoetingsplek wenste voor voorstellingen, feestjes, huwelijksfoto’s en dergelijke. Dit paviljoen is het eerste permanente bouwwerk van Stadshout, een organisatie die hout van stadsbomen zinvol wil gebruiken. Het werd geconcipieerd in vers, niet voor-gedroogd hout van iepen uit Amsterdam.

Het ontwerp speelt in op de locatie, een open plek in het volgroeide park. Het bevindt zich naast en gedeeltelijk op een bestaande ronde vijver met een achthoekige rand waar het dak zich in spiegelt. Het paviljoen is alzijdig gericht met een hogere kant naar het westen waar het publiek zich zal bevinden tijdens voorstellingen. De met gelaagd glas bedekte driehoeken in het midden en aan de korte kanten laten gefilterd licht door zoals bij een open plek in het bos.

Te rooien stadsbomen worden voor het transport meestal op 5 tot 6,5m lengte afgezaagd. Het paviljoen heeft echter een duidelijk groter dak. Er is voor gekozen om de balken niet te stapelen maar ze in dezelfde hoogte door te koppelen en zo ook de lichte knikken in het dakvlak te maken. Aangezien deze knik precies bij het maximale moment zit ontstaan er grote krachten in het stalen kruis. Omdat er bovendien gewerkt wordt met ongedroogde balken kan er sprake zijn van 8% lengte- krimp wat door een schuivende verbinding opgenomen kan worden. Daarom liggen de balken op dwarsplaatjes die de krachten opvangen en beweging en krimp niet in de weg staan. De knooppunten komen drie keer voor in het dakvlak, waarbij er voor is gekozen om de V-kolommen op een andere plek te laten aangrijpen.

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt