< >
Schoolwoning, eklund_terbeek architects eklund_terbeek architects Minimalistische woonkamers
< >
Schoolwoning, eklund_terbeek architects eklund_terbeek architects Minimalistische woonkamers

De schoolwoning bestaat uit twee voormalige klaslokalen en de aangrenzende gangzone. Uitgangspunt voor het ontwerp was het optimaal benutten van de bestaande kwaliteiten; de monumentale ruimtelijkheid, de grote raampartijen en de oorspronkelijke details. De muur tussen de twee klaslokalen is verwijderd om een ​​grote loftachtige woonruimte te creëren. Daarnaast bood de verdiepingshoogte van vijf meter de mogelijkheid om tussenvloeren en meer intieme plekken te creëren. Strategisch geplaatste binnenwandopeningen creëren nieuwe zichtlijnen en vergroten het gevoel van licht en ruimtelijkheid.

In de woonruimte is aan een van de plafondbalken een tussenverdieping opgehangen. Hier bevindt zich een gedeeltelijk afgesloten werkplek, die te bereiken is via een trap achter de boekenkast. Eronder ontstaat een laag en intiem zitgedeelte in de grote open ruimte. De keuken is georganiseerd rondom een betonnen kookeiland in het hoge gedeelte. Een monumentale afzuigkap hangt aan de plafondbalk boven het eiland, en spiegelt de werkruimte aan de overzijde. In de gangzone is een tweede tussenverdieping aangebracht om ruimte te bieden aan twee compacte slaapkamers. Door gaten te maken in de bestaande tussenmuur zijn bedstedes gecreëerd. Op de begane grond vormt een doos met inloopkast en trap naar de slaapkamers de scheiding tussen hal en badkamer. De badkamer is ontworpen als circulatieruimte maar kan worden afgesloten voor privacy. De vijf oude schooltoiletten hebben nieuwe functies gekregen en door het toevoegen van een wandbrede spiegel in de badkamer wordt het weer mogelijk om de originele lengte van de schoolgang, met zijn tien wc-deuren, te ervaren. De oude directiekamer naast de entree, waarboven een derde tussenverdieping is toegevoegd, fungeert nu als gastenverblijf.


Voor het interieur van de woning is gezocht naar een balans tussen oud en nieuw. Contrast tussen hoog en laag, open en gesloten en oorspronkelijke details en strakke toevoegingen zet de ruimtelijke beleving centraal. Muren en plafondbalken zijn wit gestukt en het ruwe betonnen plafond is weer zichtbaar gemaakt om contrast en textuur toe te voegen. Een familie van interieurelementen in donker notenhout zorgen voor warmte en een gevoel van samenhang. In de gangzone is het originele goudgele geglazuurde metselwerk bewaard en in de badkamer is een contrasterende matte antracietkleurige tegel toegevoegd.


Oppervlakte: 200 m²
Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt