< >
Gymzaalwoning, eklund_terbeek architects eklund_terbeek architects Minimalistische woonkamers Hout Hout Het opbouwen van,Bloempot,Plant,Tafel,Kamerplant,Hout,Vloeren,Vloer,Muur,Huis
< >
Gymzaalwoning, eklund_terbeek architects eklund_terbeek architects Minimalistische woonkamers Hout Hout Het opbouwen van,Bloempot,Plant,Tafel,Kamerplant,Hout,Vloeren,Vloer,Muur,Huis

De gymzaalwoning is gesitueerd in het voormalige gymnastiekgebouw van een vroeg 20e-eeuws schoolcomplex in Rotterdam-Noord. Voor een CPO-groep transformeert eklund_terbeek de verwaarloosde gebouwen naar zeven appartementen. Deze woning is ontworpen voor een creatief gezin dat zich bezighoudt met dans en theater en bestaat uit de gymzaal op de begane grond en de aangrenzende serviceruimtes. Uitgangspunt voor het ontwerp was het creëren van een plek met een kalme en minimalistische sfeer, waarin de beleving van ruimte, licht en beweging centraal staat. De ruimtelijke organisatie wordt grotendeels bepaald door de beperkingen van de locatie op het gebied van licht en privacy. Drie zijden grenzen aan het openbaar domein en vanwege het behoud van een grote muurschildering op de zijgevel waren de mogelijkheden voor het toevoegen van ramen beperkt.


Een uitbouw uit de jaren 70 is gesloopt om ruimte te creëren voor een kleine tuin en een reeks nieuwe gevelopeningen te kunnen realiseren. Direct verbonden met de tuin bevinden zich de keuken en een kleine loungeplek. Het woongedeelte is gesitueerd bij de vier monumentale boogramen aan de voorgevel, de belangrijkste oorspronkelijke elementen van het gebouw. Een gesloten volume in de open ruimte bevat de privévertrekken. Op de begane grond hebben de kinderen twee dubbelhoge slaapkamers en een gezamenlijke speelruimte. Op de 1e verdieping bevindt zich de rustige ouderslaapkamer met een ensuite badkamer. De verdieping is toegankelijk vanuit de woonkamer via een podium met uitzicht op de straat en een monumentale zwevende trap. Een kleinere verborgen trap achter de keuken biedt een secundaire toegangsroute en maakt een driedimensionale rondgang door de woning mogelijk.


De uitzonderlijke afmetingen van de gymzaal vereiste een paar grote gebaren. De oorspronkelijke balken zijn uitvergroot en vormen samen met het balkon, het podium het keukeneiland en de trap een dynamische compositie van horizontale elementen die de verschillende delen van de woning met elkaar verbinden, de zichtlijnen benadrukken en beweging door de ruimte aanmoedigen. De materialisatie van het appartement wordt gekenmerkt door een licht en minimaal kleurpalet met grafische accenten. Muren, plafond en balken zijn wit gestukt en het plafond is plaatselijk met geluidsabsorberende gipsplaten uitgevoerd. Interieurelementen in eikenhout zoals de zwevende trap en de wandpanelen zorgen voor warmte en een gevoel van continuïteit. Het lange kookeiland van carrara marmer voegt subtiele tinten van wit en lichtgrijs toe. Op de verdieping worden de eikenhouten vloeren en het witte stucwerk aangevuld met travertin in de badkamer.

Materiaal: Hout
Oppervlakte: 230 m²
Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt