Stadsvilla Maastricht Verheij Architect Eengezinswoning
Stadsvilla Maastricht Verheij Architect Eengezinswoning

Als wandinvulling in de historische binnenstad van Maastricht aan de Begijnenstraat, tegenover het zgn. Faliezusterspark heet Verheij Architecten een stadsvilla ontworpen binnen nauw omschreven randvoorwaarden. Zo moest de straatwand volledig gesloten worden door de invulling, echter tegelijkertijd diende in de nieuwbouw een doorgang opgenomen te worden om het binnenterrein van een achtergelegen verpleeghuis toegankelijk te laten voor container- en brandweerwagens. Daarnaast mocht de nieuwbouw niet hoger worden dan de naastgelegen linker belending, een aantal jaren geleden nieuw gebouwde school.

Het woonhuis bestaat uit 4 bouwlagen waarbij het woonprogramma, vanwege bezonning, uitzicht en mogelijkheid van een dakterras op de bovenste bouwlaag is geprojecteerd. Gezien het aantal bouwlagen is het huis voorzien van een lift.

Gezien de grote verschillen in architectuur van de belendingen, de specifieke zaken als grote opening voor vrachtwagens en wisselende verdiepinghoogtes is voor het gevelbeeld van het nieuwe woonhuis gekozen voor een neutrale ordenende struktuur in de vorm van een niet dragend voorgezet prefab betonframe, dat vier grote rechthoeken omkadert, welke elk een eigen invulling hebben gekregen. Deze invullingen bestaan uit houten panelen, grote verdiepingshoge puien en stalen lamellen hekwerken en -poorten.

Het ontwerp is in 2002 genomineerd voor de Victor de Stuersprijs van de gemeente Maastricht.

Opdrachtgever: particulier

Architect: H.F.M.J. Verheij

Aannemer: Gubbels Bouw

Constructeur: TEMA ingenieurs

Ontwerp & Realisatie: 1997 – 1999

Credits: Verheij Architecten
Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt