< >
NBHW, Liag Architecten en Bouwadviseurs: modern door Liag Architecten en Bouwadviseurs, Modern
< >
NBHW, Liag Architecten en Bouwadviseurs: modern door Liag Architecten en Bouwadviseurs, Modern

Het gebouw bevindt zich op een smal kavel grenzend aan het water aan de rand van de binnenstad ingeklemd tussen het Noord-Hollands Kanaal en de Helderseweg, een belangrijke toevoer naar de binnenstad. Het gebouw vormt een iconisch gebaar richting de stad. Het vormt hierbij de poortfunctie voor de toegang tot het centrum. Het hoogteaccent ligt bij het spoor waardoor het meedoet in de ritmiek van het landbouwhuis en zo de relatie met Overstad accentueert.

De realisatie van het nieuwe gebouw heeft veel aandacht gekregen vanwege de ambitieuze aanpak met betrekking tot duurzaam en energiezuinig bouwen. Naast een uitgebalanceerde keuze in materiaal waarbij met name gelet is op de milieubelasting bij vervaardigen en her-gebruik is er gewerkt met bouwelementen die qua maatvoering en detaillering gemakkelijk hergebruikt kunnen worden en passen binnen de inzichten op het gebied van Cradle to Cradle bouwen. 

De energie-prestatie van NBHW is gelegen in het innovatieve parkeerdek. Een WKO-installatie  voorziet in de basisbehoeften. Deze wordt van extra capaciteit voorzien door het (parkeer)dak als zonnecollector te gebruiken waardoor ook de naastgelegen stadskantoor van verwarming en koelte wordt voorzien. Daarnaast functioneert het parkeerdek ook als opvang voor het grijswatersysteem. Het dek heeft vloerverwarming met antivries, is groen van kleur in plaats van zwart om krimp te minimaliseren en om de werking van dilataties zo klein mogelijk te houden.

Credits: ©Bernard Faber
Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt