Seniorenwoningen oostpoort moderne tuinen van tekton architekten modern | homify
< >
Seniorenwoningen Oostpoort Moderne tuinen van TEKTON architekten Modern
< >
Seniorenwoningen Oostpoort Moderne tuinen van TEKTON architekten Modern
< >
Seniorenwoningen Oostpoort Moderne tuinen van TEKTON architekten Modern

Oostpoort is een binnenstedelijke nieuwbouwontwikkeling met grote variëteit aan functies, stedenbouwkundige ruimten en architectonische verschijningsvormen.

Na een prijsvraag in 2001 werd Blok 13 aanvankelijk ontworpen en ontwikkeld als stedelijk blok met studio’s en presentatieruimte voor Danshuis Amsterdam, een Ouder Kind Centrum en appartementen. In de crisis van afgelopen jaren sneuvelde deze opzet.

Het gebouwde plan bevat huisvesting voor senioren: zelfstandig, lichte zorg, zware zorg en een hospice. In de plint zijn maatschappelijke functies opgenomen. Deze omringen de parkeergarage. Daarboven omringen de woningen een binnenhof met gezamenlijke kruidentuin. Deze combinatie van functies in verdichte verstedelijking is bijzonder en een nieuwe tendens.

De 3 hoofdgevels hebben elk een entree en een eigen thema, gerelateerd aan het type huisvesting, de oriëntatie op de zon en de interactie met de omgeving. De kruidentuin komt als thema op de gevel in details terug.

De buitengevel is robuust en gemetseld in genuanceerd donkerkleurige stenen die door het glimmende oppervlak gelijktijdig het licht reflecteert.

Hierdoor ontstaan er sterke contrasten die weersafhankelijk zijn. De gevel rondom het binnenhof is bekleed met lichtgekleurde vezelcement delen om het daglicht optimaal te benutten.

Het gebouw is voorzien van een WKO installatie gecombineerd met fors hogere isolatiewaarden dan de vereiste uit het Bouwbesluit.

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen