Koekoek van kevin veenhuizen architects | homify
< >
Koekoek van Kevin Veenhuizen Architects
< >
Koekoek van Kevin Veenhuizen Architects
< >
Koekoek van Kevin Veenhuizen Architects

Vaak wordt er door opdrachtgevers voor een aanbouw gekozen om extra vierkante meters te realiseren. Echter resulteert een aanbouw niet in meer geveloppervlak voor daglicht en/of natuurlijke ventilatie. Feitelijk wordt de benedenwoning juist dieper gemaakt waardoor een donkere middenzone in de woning ontstaat.

De Koekoek is een ontwerpoplossing die het ontstaan van een donkere middenzone tegengaat. Het ontwerp van de Koekoek volgt namelijk een generieke strategie die het mogelijk maakt om een aanbouw te realiseren en daarnaast een leefbare middenzone van prettige, inpandige verblijfsruimtes te creëren. Op deze manier biedt de Koekoek nieuwe mogelijkheden voor de gehele indeling van een woning.

In dit geval is de strategie toegepast bij een typische Amsterdamse tussenwoning in een gesloten bouwblok.

Door de corridor te verleggen naar het midden van de woning, ontstaan een ruime entree en aan beide zijden beter indeelbare ruimtes. In dit geval een slaapkamer en ruime badkamer. Door de toepassing van de Koekoek ontstaat tegelijkertijd de mogelijkheid om naast de slaapkamer aan de voorzijde, ook een inpandige slaapkamer te maken. De Koekoek zorgt hier voor de toetreding van natuurlijk daglicht en geeft tegelijkertijd een intieme blik op de buitenwereld.

De keuken en woonkamer zijn in het nieuwe ontwerp samengevoegd tot één leefruimte. Het ruime ontwerp van de leefruimte houdt rekening met de mogelijkheid om de woning in de toekomst van een derde slaapkamer te voorzien.

De nieuwe keuken heeft een centrale positie in de leefruimte gekregen. Hierdoor ontstaat een sterke relatie met het grote terras in de tuin. De vorm van de koekoek draagt in de leefruimte bij aan een knusse beleving van de werkruimte. Een werkruimte die later in een derde slaapkamer kan worden getransformeerd.

Het ontwerp van de Koekoek gaat de nadelige ruimtelijke consequentie van een aanbouw aan een bestaande woning tegen. Door de toepassing van de koekoek ontstaat een prettige inpandige middenzone met leefbare verblijfsruimten, waardoor een logische herindeling van de woning mogelijk wordt.

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen