Ijside tekton architekten moderne tuinen | homify
< >
IJside TEKTON architekten Moderne tuinen
< >
IJside TEKTON architekten Moderne tuinen
< >
IJside TEKTON architekten Moderne tuinen

IJside markeert het einde van de VanDiemenstraat in Amsterdam. Het gebouw heeft verschillende functies; zo bevinden er zich in het complex een aantal bedrijfsruimtes, zeven verschillende soorten appartementen, een publieke en een privé garage.
Het gebouw bestaat uit twee ringen. Het ene verrijst vanuit de grond, terwijl het andere boven de grond blijft zweven. Dankzij het zwevende gedeelte wordt het uitzicht naar het water voor buurtbewoners niet belemmerd. De trap en de liften verbinden de ringen met elkaar en de entree sluit hierop aan. Tijdens de bouw werd er vooral met een kraan gewerkt en nauwelijks met steigers. Door het water en de veelgebruikte weg naast het gebouw was het moeilijk om steigers te plaatsen. Nadat het skelet van IJside af was, werd de kraan in het midden van het gebouw geplaatst waar later het trappenhuis zou komen. Van hieruit kon deze de geprefabriceerde panelen plaatsen die het hele gebouw af zouden maken.

Voordat het complex gebouwd kon worden, moest er eerst onderzoek verricht worden naar de specifieke locatie van IJside. Het eerste onderdeel dat veel onderzoek vereiste was de parkeergarage. Omdat IJside gebouwd is op een primaire dijk moest de garage, die zich een meter onder waterpeil bevindt, versterkt worden met een dam. Als de dijk ooit breekt zal een derde van Amsterdam overstromen. Ook voor de gevel is onderzoek gedaan. Aan de straatkant van het gebouw passeert veel verkeer, wat vervuiling veroorzaakt. De gevel is zo gemaakt dat hij goed tegen aantasting door vuil kan. Het heeft een levendige roestkleur en een facet patroon. Elk gevel paneel bestaat uit een gepolijst oppervlakte en een mat oppervlakte. Het gepolijste oppervlakte loop schuin af tot die het matte oppervlakte raakt. Door dit spel met de verschillende oppervlaktes wordt vuil of afgestoten of uitgespreid en opgenomen door de gevel. Hierdoor krijgt de gevel een natuurlijk verweerde uitstraling, zonder dat vuil zich ophoopt in lijnen of kringen.

Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen