Moderne dijkwoning in Amsterdam, BNLA architecten BNLA architecten Moderne eetkamers Tafel,Meubilair,Eigendom,Plant,Gebouw,Hout,Interieur ontwerp,Hal,Vloeren,Vloer
Moderne dijkwoning in Amsterdam, BNLA architecten BNLA architecten Moderne eetkamers Tafel,Meubilair,Eigendom,Plant,Gebouw,Hout,Interieur ontwerp,Hal,Vloeren,Vloer

BNLA architecten werd gevraagd om een ontwerp te maken voor een dijkwoning op de Buiksloterdijk in Amsterdam. Het resultaat is een verrassende woning, ingetogen aan de voorzijde en royaal, ruimtelijk en luxe aan de binnenzijde.

De woning was in eigendom bij Stadsherstel en was ooit gerestaureerd, maar de fundering was daarbij niet hersteld. Hierdoor waren er wederom ernstige verzakkingen opgetreden. Opnieuw herstellen was geen optie meer, waarna besloten is om de woning geheel te slopen en opnieuw op te bouwen. Aan de buitenzijde werd de oorspronkelijke tekening als uitgangspunt genomen, waarbij de compositie op diverse punten werd verbeterd. Aan de binnenzijde werd een totaal nieuwe indeling ontworpen.

In het oorspronkelijke ontwerp van de dijkwoning was er een kelder aan de tuinzijde, met een zeer beperkte stahoogte. Verder was de woning in vele hokjes onderverdeeld, waardoor er weinig ruimtelijke kwaliteit aanwezig was. Verder was het opmerkelijk dat de oorspronkelijke woning geen goede verbinding naar de achterliggende tuin had. Deze was uitsluitend via een een steile trap naar de kelder en door een kleine deur te bereiken.

De vraag aan ons als architect, was om meer eenheid en duidelijkheid in de routing van de woning te scheppen. In het plan van BNLA architecten werd de voormalig kelder tot een volwaardige eetkamer en keuken omgetoverd. Om dit mogelijk te maken werd de kelder met een meter uitgediept en werd er een aanbouw achter geplaatst. Middels een grote vide werd de eetkamer visueel en functioneel verbonden met de woonkamer op dijkniveau. De woonkamer kreeg verder een riant dakterras op de aanbouw aan de tuinzijde.

Voor de eetkamer werd gekozen voor een strakke minimalistische stijl met een gietvloer, terwijl er voor de woonkamer een warmere huislijke sfeer werd gekozen. Enkele eyecatchers als de open houten trap, de stalen kozijnen en de keuken met een RVS aanrechtblad geven het geheel een extra cachet.

Fotografie: Wim Hanenberg

Keukenontwerp: Nieuw Amsterdams Ontwerp

Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt