Steel study house i: prefab woning door archipelontwerpers, | homify
Steel Study House I:  Prefab woning door Archipelontwerpers,
Steel Study House I:  Prefab woning door Archipelontwerpers,
Steel Study House I:  Prefab woning door Archipelontwerpers,
Vind je dit project leuk?
Neem contact op voor meer info.
OK
Vind je dit project leuk?
Neem contact op voor meer info.
OK

Lichtgewicht prefab bouwmethode Steel Study House I

Steel Study House I, is gesitueerd in de wijk Noordhoven in Zoetermeer. Deze wijk ligt tegen de Noordhovenseplas. Onze ambitie voor dit ontwerp vertegenwoordigt ogenschijnlijk een contradictie: aan de ene kant een huis dat is samen te stellen zijn uit zo veel mogelijk prefab (stalen) componenten en aan de andere kant een persoonlijk woning die specifiek voor deze plek ontworpen is.

Het basis volume is het resultaat van twee eenvoudige transformaties:

1 splits een rechthoekig volume in twee lagen,
2 trek elk van deze volumen in een tegengestelde richting.

Hierdoor ontstaat een gedifferentieerd volume met een grote uitkraging aan de voorkant en een zonnig dakterras terras op de eerste verdieping. Haaks op deze twee gestapelde dozen, loopt op de begane grond een gerende wand van glazen bouwstenen, deze markeert de grens tussen openbaar en privé ruimte. Deze glazenbouwstenen wand volgt over de gehele breedte van de kavel exact de ‘rooilijn’ van de begane grond. De afmetingen van de uitkraging en dakterras komen voort uit de andere maatlijnen uit het stedenbouwkundig plan.

Door de twee bovengenoemde genoemde transformaties ontstaat en een lineair pad die 5 verschillende ruimten aan elkaar rijgt, ieder met een verschillend programma en karakter. Van publieke ruimte tot privé: De grote leegte onder de uitkraging als een stedelijke luifel boven de met flagstones aangeklede entree, achter de glazenbouwstenen de keuken, in het midden van het huis is de hoogste ruimte met direct zonlicht via een bovenlicht en een dakraam, dan volgt de woonkamer en als laatste de buitenkamer. Deze laatste is een substituut voor de tuin.

In een wijk waar de vrije kavels dicht op elkaar staan is het misleidend om over tuinen te praten. Om toch aantrekkelijke buitenruimten te verkrijgen heeft Archipelontwerpers een dakterras, een buitenkamer en daarnaast een patio ontworpen. Het dakterras staat via een buitentrap rechtstreeks in verbinding met de andere twee buitenruimten. In het interieur zijn de materialen van buiten naar binnen doorgezet: de houtenvloer van de buitenkamer zet zich door naar binnen en van de andere kant zet het stalen plafond van de uitkraging zich door naar binnen. De ontmoeting van deze twee materialen is de plek waar de trap is geplaatste en waar men door het daklicht de sterren kan zien. Hoewel de twee verschoven volumen – respectievelijk 14 en 10 meter diep – lang zijn, ontstaat er door samenspel van uitkraging, binnenruimte en buitenkamer een totaal ruimte van ongeveer 23 meter diep.

Materiaal: Aluminium / Zink
Vergelijkbare foto’s
Opmerkingen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.