< >
Energiepositieve woning, Joris Verhoeven Architectuur Joris Verhoeven Architectuur Passiefhuis nul op de meter
< >
Energiepositieve woning, Joris Verhoeven Architectuur Joris Verhoeven Architectuur Passiefhuis nul op de meter

Positieve energie, dat wil toch iedereen!

Dat is zeker het geval bij deze woning; de bescheiden woning is namelijk een kleine energiecentrale.

Naast de energie die nodig is om de woning te verwarmen en van de nodige stroom te voorzien, houdt zij nog genoeg energie over om een elektrische auto op te laden en daarnaast eventueel ook bij de buren de lampen te laten branden.

De woning laat zien dat de voorzieningen om dit tot stand te brengen van esthetisch toegevoegde waarde zijn. Dik geïsoleerde muren zorgen voor een robuuste ingetogen uitstraling, het scherp belijnde glanzende dak zorgt voor een strakke beëindiging van het volume en de zonwerende lamellen aan de zuid- en westzijde zorgen voor een krachtig lijnenspel.

Nederland heeft een nogal wisselvallig klimaat. In de winter kan het er erg koud zijn en is het belangrijk dat de gevel een warme jas is. In de zomer daarentegen kan het soms erg warm zijn en isoleert deze jas ook tegen de warmte. Dat is echter niet genoeg, om oververhitting van de zon tegen te gaan is het zeer belangrijk deze aan de buitenzijde tegen te houden.

Bij het ontwerp van de woning is de zonoriëntatie maatgevend geweest. Alle ruimtes met veel licht- en warmtebehoefte zijn georiënteerd aan de zonnige zijde. Hierdoor wordt optimaal van het licht en de warmte van de zon geprofiteerd. Door de geïntegreerde zonwering wordt de zon tegengehouden in de warmere periode. Deze zonwerende voorzieningen zijn een wezenlijk onderdeel van het ontwerp geworden. De lamellenbakken aan de zuid- en westgevel zijn in het zicht geplaatst en in dezelfde maat doorgezet als luifel van het terras.

Het gegeven om een nul op de meter woning te creëren is in dit geval een belangrijk ontwerpuitgangspunt geworden en heeft bijgedragen aan de esthetiek van het geheel.

Nul op de meter voorzieningen

- 44 zonnepanelen op zuid georiënteerd

- Lucht-water warmtepomp voor warm water, vloerverwarming en vloerkoeling

- Laag temperatuurverwarming voor een prettig binnenklimaat en een constante temperatuur

- Gebalanceerde ventilatie met een warmteterugwinning. Toevoer van de lucht boven het raam in de badkamer en afvoer van de lucht onder de zonnepanelen.

- Geïntegreerde zonwering; lamellen in de keuken (west) en de woonkamer (zuid) en ingebouwde screen in de slaapkamer (zuidzijde)

Credits: foto: John van Groenedaal
Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt