Villa Schoorl, Architectenbureau Paul de Ruiter Architectenbureau Paul de Ruiter Minimalistische keukens Eigendom,kasten,Meubilair,Plant,Gebouw,Keuken,Hout,Interieur ontwerp,aanrecht:,Tafel
Villa Schoorl, Architectenbureau Paul de Ruiter Architectenbureau Paul de Ruiter Minimalistische keukens Eigendom,kasten,Meubilair,Plant,Gebouw,Keuken,Hout,Interieur ontwerp,aanrecht:,Tafel

In het karakteristieke polderlandschap nabij de Noord-Hollandse duinen ontwierp Paul de Ruiter Architects Villa Schoorl. De vloeiende overgang naar de groene landelijke omgeving was het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp. De subtiel gelegen villa is met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en duurzame technieken gebouwd.

Beperkte visuele invloed
De omgeving van de villa kenmerkt zich door de oude historische verkaveling, waterlopen en wegen, molens en monumentale boerderijen. In het lege polderlandschap kwamen opvallend weinig villa’s voor, dit was een uitgangspunt om in het ontwerp de verschijningsvorm en materialisering van de villa aan te passen op het omringende landschap. Door de opgehoogde kavel bevindt het grootste gedeelte van het huis zich onder het maaiveld, dit beperkt de visuele invloed van de villa op de landschappelijke omgeving.

Alternatief lichtinval
De villa heeft over twee bouwlagen een centraal gelegen patio. De leefruimten onder de grond, waaronder de kinderslaapkamer en de hobbyruimte, zijn op deze wijze van voldoende daglicht voorzien. Voor de ouderslaapkamer, de badkamers en de yogaruimte, anders gesitueerd onder de grond, is een alternatieve voorziening van daglicht bedacht.

Transparantie en privacy
Het woonvolume op de begane grond zweeft licht boven het maaiveld en schittert door eenvoud. De kasvorm van het dak, die ontstaat door de shedkap in drie delen, springt meteen in het oog, functioneel gezien houdt de constructie van het driedelige sheddak fel zonlicht tegen. Dit volume is gematerialiseerd in verdiepingshoge glazen ramen en zwarte verticale houtdelen tussen twee stalen banden. De westzijde waarborgt privacy door de verticale vouwelementen, aan de zuidzijde is een overdekt terras gerealiseerd.

Zelfvoorzienende energiehuishouding
Door de zonnepanelen op de flauwe helling op het meest zuidelijke dakdeel is Villa Schoorl voor een groot deel zelfvoorzienend in de energievoorziening. In de winter is de houtkachel aan de centrale verwarming gekoppeld om het huis zo efficiënt en gelijkmatig mogelijk te verwarmen.

Fotografie: Tim Van de Velde

Credits: Tim Van de Velde
Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt