Grote waterpartij op de binnenplaats JEANNE DEKKERS ARCHITECTUUR Landelijke tuinen Steen
Grote waterpartij op de binnenplaats JEANNE DEKKERS ARCHITECTUUR Landelijke tuinen Steen

Deze boerderij in het glooiende landschap van Zuid-Limburg is herbestemd tot woonhuis met atelier, expositieruimte en vakantiewoningen. Op deze unieke locatie in Banholt, stond ooit een atelier waar speerpunten werden gemaakt, nu meandert een grubbe* over het terrein.

Het pand Dalestraat 59 is het laatste pand aan de Dalestraat te Banholt. Het pand is het restant van een voormalige carréeboerderij. Door een brand rond 1960 zijn twee vleugels afgebrand, waardoor de voormalige binnenhof aan de straatzijde ligt. Op historische prenten van Banholt is te zien dat de boerderij onderdeel was van een dubbele carréeboerderij.

De authentieke vorm van de carrée wordt op een hedendaagse manier hersteld door middel van het terugbrengen van de oorspronkelijke ommuring als abstracte houten wand. Deze met houten latten beklede wand begint als gevel van de schuur en loopt via de carport door. De binnenplaats, die op het gebied van vormgeving en maatvoering geïnspireerd is op de ongelijke symmetrie in Japanse zentuinen, komt door deze ingreep weer centraal te staan. Het hoogteverschil dat hier aanwezig is wordt beaccentueerd door het watersysteem.

De traditionele paardenstal met schuur zijn verbouwd tot werkplaats/atelier. Bestaande gevelopeningen zijn hergebruikt, maar er zijn ook grote doorbraken gerealiseerd die het prachtige landschap inkaderen en het daglicht laten binnenstromen. Grenzend aan deze kaders zweven grote terrassen, waaronder het glooiende landschap doorloopt. De eerste verdieping krijgt een tweetal grote vides, welke gekoppeld worden aan de grote glasvlakken in de gevels. In het midden van het gebouw is een roestvrijstalen kern geplaatst waarin de keuken, badkamer en het toilet zijn opgenomen. Een tweetal compleet houten ronde trappen verbindt de twee verdiepingen. Het atelier waadt in natuurlijk noorderlicht dat door een grote lichtkoepel in het dak binnenkomt

Materialisatie van de verbouwing gaat voort in de reeds aanwezige materialen. Oorspronkelijke elementen, zoals de dakspanten, zijn zoveel mogelijk behouden, tegelijkertijd is het pand geheel geïsoleerd en zoveel mogelijk energieneutraal gebouwd. Deze woning is ontstaan uit liefde voor de omgeving en respect voor de tradities van de plek; een uniek en spraakmakend project!

*grubbe:
Natuurlijke watergang in het Limburgse heuvelland die overtollige neerslag na een regenbui naar de beek leidt, is soms een holleweg.

Contact:

Papenstraat7

2611JB Delft

Nederland

info@jeannedekkers.nl

www.jeannedekkers.nl

0031(0)152120232

Kleur: Grijs
Materiaal: Steen
Vergelijkbare foto’s

Wooninspiratie en meer

4.5

Miljoenen foto's in de homify-app!

DOWNLOAD DE APP GRATIS
Nee, bedankt