[DIY lampenkap ideeën] Hoe maak je een lampenkap vanaf nul in 5 stappen | homify

[DIY lampenkap ideeën] Hoe maak je een lampenkap vanaf nul in 5 stappen

mamadouba Profielfoto/Bedrijfslogo mamadouba

Materialen

  • Metallic spuitverf
  • Zwarte spuitverf
  • Elektrisch boormachine
  • Gatenzaag
  • Ronde plastic kom (35cm diameter)
  • Lampenhouder met bedrading
  • Markeerstift
  • Liniaal

Beschrijving

Wil je graag een van die klassieke lampenkappen in huis halen? Die lampen waarmee je een bepaalde plaats of meubelstuk, zoals je eettafel of bureau, kunt belichten door middel van specifiek licht van bovenaf? Dan is dit project iets voor jou. Deze lampenkap maken is een geweldige manier om je interieur te personaliseren, omdat je het kunt schilderen in de kleuren die je in je kamer hebt gebruikt, en het bespaart je een hoop geld. Het enige onderdeel van dit project dat wat lastig kan zijn, is het boren van het gat in de lampenkap. Toch kan dit zeer gemakkelijk zijn, zeker als je een dunnere plastic kom gebruikt.

Kosten
4 uurMoeilijkheidsgraadEenvoudig

Stap 1: Materialen voor het maken van een lampenkap

Het belangrijkste item is een plastic kom. Probeer er een te vinden die egaal is zonder versiering en dat 30cm diameter heeft en 15cm diep is. Als je gaat voor een andere stijl, met bijvoorbeeld een kleinere lampenkap, dan moet je een kleinere kom kopen. Je kunt kiezen welke kleur van spuitverf je gaat maar de binnenkant van de lamp moet ofwel metaal of wit zijn. Als je kiest voor zilververf, dan zal de lamp een kouder en witter gevoel uitstralen. Als je kiest voor goud of roos, dan zal de lamp een warmere kleur uitstralen, zelfs als je een witte gloeilamp gebruikt. De grootte van de gatenzaag moet even groot zijn als de diameter van de lamphouder.

Stap 2: Boor het gat op de bodem van de zelfgemaakte lampenkap

Eerst moet je het midden van de plastic kom vinden en dit is meestal waar er wat kleine informatie bedrukt staat. Markeer vervolgens waar het midden zich bevindt door de lamphouder eroverheen te plaatsen en bet contour te tekenen. Gebruik de gatenzaag om het gat te boren Indien nodig, moet je de randen van het gat daarna wat afschuren. Maar maak je er niet al te veel zorgen over, want de ring van de lamphouder zal alle ruwe randen bedekken.

Stap 3: Schilder het interieur van de lampenkap

Verwijder het zaagsel uit de kom door het goed af te spoelen en verf de binnenkant dan met metallic spuitverf. Breng tenminste 2 lagen aan voor een volledige dekking. Laat het 2 uur drogen.

Stap 4: Schilder de buitenkant van de doe-het-zelf lampenkap

Voor deze stap raad ik aan om de lamphouder aan de lampenkap te bevestigen, zodat je hem ook kunt schilderen, vooral als je een andere kleur wilt gebruiken dan zwart. Als je bang bent dat er verfvlekken aan de binnenkant van de lampenkap zullen terechtkomen, breng dan wat tape aan op de binnenkant van de kom. Geef het 2 tot 3 lagen verf en laat het 's nachts drogen.

Stap 5: Een hangende lampenkap voor een klein budget

Dit is het eindresultaat van deze zelfgemaakte lampenkap met een plastic kom. Het is erg belangrijk dat je alleen LED-lampen gebruikt met deze lampenkap. Ik heb voor dit project voor een Edison gloeilamp gekozen.

Wat vind jij van deze DIY?

Reacties