Mondkapjes maken | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:2982:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Mondkapjes maken

Johan van Dijk Profielfoto/Bedrijfslogo Johan van Dijk

Materialen

  • Een stukje katoen en draad
  • Elastiekjes
  • Naaigerei
  • Spelden of naaiclips
  • Schaar
  • Liniaal
  • Stift
  • Papier
  • Eetstokjes of iets wat daarop lijkt

Beschrijving

Er zijn al de nodige beschrijvingen voor het maken van mondkapjes. We hebben er een aantal bekeken en uitgeprobeerd. We gaan het wiel zeker niet opnieuw uitvinden, maar we hebben wel een aangepaste versie voor je gemaakt en hierbij volgt de beschrijving van hoe je deze kunt maken. Dit is een mondkapje dat bestaat uit drie lagen, zit comfortabel en heeft bovendien de mogelijkheid om een filter toe te voegen. Dit exemplaar is door middel elastiekjes goed op je gezicht aan te passen. Je hebt de volgende materialen nodig: katoendraad, elastiekjes, naaigerei, spelden of naaiclips, schaar, liniaal, stift, papier en eetstokjes of iets wat daarop lijkt.Let wel op: wij zijn geen specialisten in medische beschermingsmiddelen en doen ook geen uitspraken over de medische voordelen van een zelf genaaid mondkapje. Houd er rekening mee dat je vanuit de overheid dringend geadviseerd wordt om grondig je handen te wassen en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen, ook al gebruik je dit zelf genaaide mondkapje. De kapjes kunnen er toe bijdragen dat het virus zich minder gemakkelijk kan verspreiden. Dit kan er op dit moment toe bijdragen dat de zorg niet meer wordt belast. Na het dragen moet je dit kapje steriliseren (koken). Als je kapjes voor anderen gaat maken, wijs er dan op dat de kapjes niet aan de medische normen voldoen en alleen als hulpmiddel in de huidige noodsituatie kunnen worden gebruikt.

Dit is een vertaling van het werk van Iliane: meer informatie over haar is te vinden op:

facebook.com/iliane.handmade 

Of

instagram.com/iliane.handmade

Kosten
30 minutenMoeilijkheidsgraadEenvoudig

Stap 1: maak het sjabloon

Gebruik een A5-papier, een stift en een liniaal.

Stap 2: het papier recht snijden

Vouw je papier dubbel naar A6-formaat. Knip 0,5 cm aan de bovenkant af en 2 cm aan één kant.

Stap 3: de hoeken markeren

Vouw je papier nogmaals, nu naar A7-formaat. Trek een lijn op 3 cm van de bovenste open rand. Plaats een kleine markering op 1,5 cm van de bovenste gesloten rand. Verbind dit punt met de markering van 3 cm, zoals afgebeeld. Knip vervolgens de bovenste twee driehoeken af.

Stap 4: sjabloon afmaken

Je sjabloon voor het buitenste deel is nu klaar. Voor het binnenste deel hoef je slechts 3 cm vanaf de buitenrand te buigen. Je kunt je papieren sjabloon nu direct op de stof plaatsen en de stof knippen met een naadtoeslag van 1 cm of, de helft van het sjabloon op karton overbrengen en de naadtoeslag daar tekenen. Dan kun je de stof direct op de breuklijn knippen.

Stap 5: knippen

Gebruik katoen dat kookvast is. Knip twee delen uit het grote sjabloon (buitenste deel en 1x voering) en een deel uit de kleinere (1x voering).

Stap 6: (optioneel) afwerken

Als je wilt, kun je de randen van de kleine voering afwerken met een ‘overlock’. Je kunt deze stap ook overslaan en doorgaan naar de volgende.

Stap 7: de voering doorstikken

Vouw nu de twee buitenste randen van de binnenvoering elk 1 cm om, strijk ze glad en naai ze vast met een rechte steek.

Stap 8: de hoeken naaien

Vouw nu alle drie de delen en naai de hoeken aan de boven- en onderkant met 1 cm overlap.

Stap 9: mondkapje samenstellen, deel 1

Vouw alle onderdelen uit en plaats ze op elkaar in de volgende volgorde.

Stap 10: mondkapje samenstellen, deel 2

Plaats het kleine voering-gedeelte op het grote aan de linkerkant. Als je wilt, kun je de onderdelen vastzetten met een stiksel in de naad, je kunt dit ook overslaan.

Stap 11: mondkapje samenstellen, deel 3

Leg de buitenste stof van rechts naar rechts op de voeringstof.

Stap 12: mondkapje samenstellen, deel 4

Vouw de naadtoeslag naar buiten en leg de naden precies op elkaar. Speld de onderdelen aan elkaar vast met spelden of clips.

Stap 13: doorstikken

Stik het masker rondom af met een marge van 1 cm. Laat aan één kant een draaiopening over. Snijd de hoeken af.

Stap 14: checken

Zo moet het mondkapje er nu uitzien.

Stap 15: draaien

Draai nu je mondkapje door de draaiopening. Door de hoeken af te snijden, kun je ze nu goed vormen. Je kunt daarvoor een eetstokje gebruiken.

Stap 16: strijken

Strijk nu je mondkapje. Vouw de buitenranden helemaal naar de binnenvoering en fixeer ze door ook deze strijken.

Stap 17: doorstikken

Stik het mondkapje rondom af met een korte rand en maak de zijflappen direct vast.

Stap 18: elastiekjes aanbrengen

Knip twee elastiekjes van 30 cm lang door. Trek ze door de zijlipjes en knoop de uiteinden vast. Bij het aantrekken kun je testen waar je de knoop moet leggen en hoe strak je masker moet zijn.

Stap 19: klaar!

Je kunt de knopen in de zijlipjes trekken. Je mondkapje is nu klaar!

Stap 20: dragen

Zo ziet het mondkapje er nu uit. Indien nodig kun je bovenstaande afmetingen aanpassen.

Stap 21: inspiratie

Een aantal maskers ter inspiratie!  

Wat vind jij van deze DIY?

Reacties