De 10 meest originele keukenbladen

Daan Nijssen Daan Nijssen
Marble Wetroom and Kitchen Island - Dinder House, Somerset, Stone Age Stone Age Landelijke keukens
Loading admin actions …

Het keukenblad is een integraal onderdeel van elke keuken. Op het keukenblad worden immers de groenten en het vlees gesneden, wordt het deeg gekneden en vindt het voorbereidende werk voor het koken plaats. Naast dit praktische nut heeft het keukenblad ook een belangrijke decoratieve functie. Aangezien het keukenblad het gehele aanrecht bedekt is het een van de meest prominente onderdelen van de keuken. Een goed uitziend keukenblad heeft dus een niet te onderschatten invloed op de sfeer van de keuken. Met keukenbladen is van alles mogelijk. Het zal je verbazen van hoeveel verschillende materialen je keukenbladen kan maken en op welke manieren je die kunt versieren. Kijk snel verder voor meer inspiratie.

Marmeren keukenblad II

Statuary Marble Worktop Stone Age Landelijke keukens Werkbladen

Hier nog een voorbeeld van een marmeren keukenblad met gootsteen. Dit keukenblad is iets minder chique en antiek als het keukenblad uit het vorige voorbeeld en heeft een meer eigentijdse, bijna minimalistische uitstraling. Het wit van het marmer geeft het aanrecht een erg heldere, schone uitstraling die goed past bij een keuken. De aderen in het marmer doen daar niets aan af. Die zorgen juist voor sfeer. Om de ambiance van reinheid en helderheid compleet te maken is ook de kraan vervaardigd van licht, glimmend aluminium.

Zwart granieten keukenblad

homify Moderne keukens Werkbladen

Graniet is een van de meest geliefde materialen voor de vervaardiging keukenbladen. Het is immers behoorlijk stevig. Of je nu uitschiet met het snijden van groenten, er een hete pan op zet of er wijn, olie of andere vloeistoffen overheen laat vallen, in een granieten keukenblad zullen geen sporen achterblijven. Naast dit praktische voordeel is graniet ook nog erg mooi. Vaak zijn de kristallen en de mineralen er nog goed in te zien. De meeste granieten keukenbladen zijn zwart. Zwart absorbeert alle kleuren en heeft een krachtige, aardse uitstraling die ideaal is voor een ondergrond. Het zwart contrasteert mooi met het wit in de rest van de keuken. Samen stralen zwart en wit een minimalistische eenvoud uit.

Marmeren keukenblad I

Een goed alternatief voor graniet is marmer. Marmer is bijna net zo stevig en zeker net zo mooi. Het gesteente heeft een statige witte kleur en is doorlopen met lichtgrijze aders die het geheel iets extra's geven. Marmer wordt al van oudsher geassocieerd met rijkdom en luxe, pracht en praal. Een marmeren keukenblad komt dus het beste uit de verf in een rijkelijk gedecoreerde keuken, waar bijvoorbeeld ook de handvatten van de kasten bedekt zijn met bladgoud, waar het metaal van het fornuis glimt en waar mooie beeldjes, vazen en andere snuisterijen op het aanrecht staan. Uiteraard komt marmer het beste uit de verf in een omgeving met zachte kleuren.

Aluminium keukenblad

Aluminium is een bijzonder metaal. In slechts 150 jaar heeft het ijzer, na een duizenden jaren lange alleenheerschappij, van de troon gestoten als meest gebruikte metaalsoort. Dat is uiteraard niet voor niets. Aluminium combineert de hardheid van ijzer met een licht gewicht en een grote bewerkbaarheid, waardoor men bijna alles van aluminium kan maken, tot pakpapier aan toe. Net als andere metalen heeft aluminium een sierlijke glans. Bovendien is het vaak licht van kleur, waardoor het meer licht reflecteert. Ideaal voor in een moderne keuken.

Houten keukenblad I

Ook hout is zeer geschikt voor keukenbladen. Over het algemeen is hout wel wat minder robuust dan graniet of andere steensoorten en raakt het wat makkelijker beschadigd, maar het is erg sfeervol, vooral wanneer de textuur in het hout nog goed te zien is. Wanneer je voor een houten keukenblad kiest, kan je het beste gaan voor een keukenblad vervaardigd uit één massief stuk hout. Massief hout is sterker dan je denkt en heeft een erg krachtige uitstraling.

Houten keukenblad II

Designer Küche, Beer GmbH Beer GmbH Eclectische keukens Werkbladen

Wat is er beter dan een houten keukenblad? Een houten keukenblad met een natuurlijke look! Dit aanrechtblad ziet eruit als een dwarsdoorsnede van een boomstam, een stuk hout zo puur dat er nog niet eens losse planken van zijn gemaakt. Het keukenblad ziet eruit alsof het los op het aanrecht ligt. Het feit dat het aanrecht een heel andere kleur heeft dan het hout en bovendien van andere materialen is gemaakt, zorgt voor een mooi contrast die deze verder nogal modern ingericht kamer meer sfeer geeft.

Houten keukenblad III

Dit is een goed voorbeeld van een keuken in rustieke stijl. Er is veel gebruik gemaakt van hout en de potten, pannen en pollepels hangen gezellig aan de muur. De textuur in het hout is zowel bij het aanrecht als bij het keukenblad goed te zien, waardoor het materiaal een authentieke uitstraling heeft. Het lijkt net alsof het hout van de plaatselijke timmerman komt in plaats van uit een meubelfabriek. Zowel het aanrecht als het keukenblad zijn vervaardigd van massief hout, wat goed te zien is bij het dikke keukenblad op de voorgrond. Tientallen kilo's aan hout zijn hier samengeperst in één dikke plank.

Betonnen keukenblad

Wie zegt dat de beton niet kunt gebruiken voor het maken van een keukenblad? Je bent zo in elk geval verzekerd van een stevige ondergrond wanneer met de groente of het vlees snijdt. Over de vraag of beton ook mooi is verschillen de meningen. Veel mensen vinden beton lelijk, vooral wanneer het zonder verdere decoratie in saaie moderne gebouwen wordt toegepast. Wanneer men beton echter uit zijn oorspronkelijke context haalt en het gebruikt voor (bijvoorbeeld) de constructie van een keukenblad, krijgt het opeens een zekere schoonheid. Bij nadere inspectie blijkt dan dat er ook in beton een mooie textuur zit en dat de verschillende grijstinten elkaar goed afwisselen en aanvullen.

Keukenblad met decoratief patroon

Van welk materiaal dit keukenblad gemaakt is (of het aanrecht, of de splashback, of de vloer), is moeilijk te zeggen. De gehele keuken is immers beplakt met hetzelfde kleurrijke behang met bruin-blauw-wit ruitpatroon. Blauw en bruin kleuren erg goed met elkaar – misschien is het de combinatie aarde en water – en wit kleurt overal goed bij. Het geheel geeft de keuken een feestelijke uitstraling en nodigt uit tot het verder versieren van de keuken met allerhande potjes, pannetjes en pollepels.

Marmer, graniet en hout – een gouden combinatie

In dit aanrecht komen verschillende natuurlijke bouwmaterialen op een mooie manier bij elkaar. De gootsteen is vervaardigd van één massief stuk marmer, het keukenblad is gemaakt van graniet (of een andere steensoort) met een bruinachtige kleur die doet denken aan hout, de aanrechtkasten zijn vervaardigd van eenvoudige witgeverfde houten planken. Het geheel geeft deze keuken een rustieke en natuurlijke uitstraling.

Welk materiaal vind jij het meest geschikt voor het keukenblad? Laat een reactie achter in de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine